Foto: Facebook/ Cristina Severin

Zeci de pacienți au stat la coadă la Insitutul Oncologic, pentru consultații și tratament

În dimineața zilei de 20 mai, zeci de oameni cu probleme oncologice au stat la coadă în curtea spitalului Fundeni, fără să respecte regulile referitoare la distanțarea socială la intrarea în instituția medicală.

Cu atât mai mult cu cât mulți dintre pacienții oncologici au sistemul imunitar slăbit din cauza tratamentelor anticancer. Managementul spitalului spune că se va găsi o soluție pentru a evita astfel de aglomerări.

Ceea ce s-a întâmplat a fost o consecință a două lucruri: în primul rând, au venit mai mulți pacienți decât de obicei, din cauza faptului că s-a relaxat totul și au venit mulți pacienți pentru controale, pentru lucruri pentru care până acum au stat acasă. Al doilea lucru e că am introdus un filtru suplimentar pentur pacienții care fac tratament în institut – și aici vorbim de peste 300 de pacienți pe zi – și anume, recoltarea de teste pentru COVID. Pentru lucrul ăsta, pacienții trebuiau să aștepte să fie recoltați. Și de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat și mâine nu se va mai repeta

Bogdan Tănase, director medical al Institutului Oncologic București.

Pacienții au fost triați pe categorii

„Noi am implementat un sistem de triaj până acum, de când a început epidemia, toți pacienții care intrau în institut treceau printr-un triaj epidemiologic, erau 10-20 de oameni acolo, în funcție de numărul de pacienți, și erau oameni care până acum și-au învățat rolul perfect și evitam aglomerația. Iar acum trebuie să le spunem clar ce e de făcut ca să fie testați toți pacienții care vor veni la tratament în institut”, a adăugat Tănase.

El spune că nu ar fi fost necesară prezența tuturor pacienților la spital, pentru că unele controale puteau fi făcute în continuare telefonic, și că unii dintre pacienți au venit fără a avea programare.

„Sunt și pacienți care, paradoxal, refuză testarea pentru COVID și toate lucrurile astea trebuiau lămurite. Sunt ordine care impun testarea COVID la pacienții oncologici, trebuie testați la fiecare cură de chimioterapie, la pacienții care fac radioterapie trebuie testați de 3 ori în decursul tratamentului, iar la pacienții chirurgicali, înainte de intervenție. La volumul nostru de pacienți, apăsarea pe noi este foarte mare”, a spus medicul.

Întrebat dacă medicii ar putea să-i sune pe pacienți și să-i programeze pentru a evita aglomerația, Tănase a spus: „E o încărcătură suplimentară pentru fiecare medic să facă lucrul ăsta. Sunt și pacienți care vin fără niciun fel de programare, iar cei care vin din provincie vin la ora la care îi aduc mijloacele de transport și ăsta e un lucru pe care nu-l putem controla”. site news

Lasă un răspuns