Will Smith: Am fost numit „nigga” în cel puțin una din zece ocazii

Ecourile morții lui George Floyd, ucis de un polițist din Minneapolis, sunt, parcă, din ce în ce mai sonore prin vocile vedetelor din Statele Unite.

Starul din “Bad Boys for Life” și/sau “Man In Black”, Will Smith, acum în vârstă de 51 de ani, își amintește cu tristețe de copilărie și de cum era hăituit de polițiști.

“Am crescut în West Philadelphia, sub conducerea Primarului Rizzo, care a devenit primar după ce a fost șeful poliției. Acesta avea o mână de fier!”, spune el.

Frank Rizzo a fost în serviciul poliției din 1968 – anul în care s-a născut Will – până în 1971, iar mandatul de primar a fost în perioada 1972-1980. Acesta s-a opus cu vehemență  desegregației în școlile din oraș și a fost cunoscut pentru relația sa extrem de tensionată cu comunitatea de negri, unde brutalitatea poliției atingea cote înalte.

„Poliția, ca o forță cotropitoare”

“Pe atunci, nu o dată am fost tratat de polițiști cu insulte rasiale. Eram tot timpul strigat de către aceștia cu apelativul acela care începe cu <nigga>! Eram terorizat când mă aflam în preajma acestora pentru că polițiștii acționau mereu cu impunitate”, accentuează Will, citat de Hollywoodlife.

“Cum spunem, am fost numit <nigga> de polițiștii din Philadelphia în cel puțin una din zece ocazii, pe vremea copilăriei mele. Având în vedere situația actuală din America, înțeleg perfect cum este să te afli în astfel de circumstanțe cu poliția, să te simți ca și cum ai fi <cotropit>. Poliția este o forță cotropitoare”, mai spune Will Smith.

“Copiii albi erau fericiți când apăreau polițiștii pe stradă, dar inima mea întotdeauna bătea mai tare. Este o parte a acestor lucruri pe care unii oameni nu le înteleg, în special cei ce nu au crescut cu așa ceva. Pur și simplu e greu de înțeles pentru unii cum este să trăiești într-un teritoriu ocupat!”, a explicat starul din “I am Legend”.

Mândru de „Black Lives Matter”

Actorul este mândru de cum au evoluat protestele “Black Lives Matter” în America și în lumea întreagă, după ziua oribila de 25 mai, când George Floyd a murit din cauza polițiștilor din Minneapolis și face declarații emoționante:

“Suntem în niște circumstanțe în care nu am mai fost înainte. Lumea întreagă s-a oprit și a spus afro-americanilor: <Vă vedem și vă auzim! Cum putem să vă ajutăm?>. Nu am mai fost niciodată la acest nivel!”

„Am luptat din greu să nu fiu înghițit de propria furie”

“Furia este justificată atunci când ești asuprit. Dar poate fi și foarte periculoasă. Trebuie să fii atent să nu fii consumat, înghițit de propria ta furie, și ăsta e un lucru la care eu am lucrat din greu! Protestele pașnice sunt cea mai puternică demonstrație contra asupririi”.

“Rasismul și prejudecățile nu vor fi complet eradicate, sper ca următoarea generație să își folosească voturile și să fie ghidați de sentimente de iubire atunci când se vor stradui să facă schimbări” , conchide el.

Lasă un răspuns