Vinovatul de la Brașov să-și asume ”crima”!

Nicio știre nu vine pe căi oficiale, totul este pe surse, iar jurnaliștii sunt obligați să facă doar supoziții. Cazul de dopaj de la Corona Brașov încă este o necunoscută – la o săptămână distanță, nu se știe încă cine a ordonat aceste proceduri ilegale și nici câte sportive au beneficiat de acest tratament. Totul este aruncat în cârca antrenorului bistrițean Horațiu Pașca, acuzat că ar fi trimis sesizări la WADA, la ANAD, la Federația Română de Handbal. Vinovatul de la Brașov să-și asume ”crima”!

Dacă Pașca a făcut asta, atunci trebuie să primească o diploma de merit, pentru că a salvat naționala noastră de la o rușinoasă situație, în cazul unor controale antidoping, la Mondialul din Japonia. Dar, repet, totul este ținut la secret și doar ce mai scapă pe ici, pe colo, câte-o mica informație, care ajunge la presă sub o cu totul altă dimensiune, exact ca în jocul telefonului fără fir.

Normal ar fi fost ca opinia publică să primească un comunicat oficial din partea clubului Corona Brașov, în care să se spună cine a avut ”mâna criminală”, care a pus la cale acest mod ilegal de recuperare și de când se practică această procedură. Trebuie să știm dacă antrenorul Ion Crăciun a știut asta, dacă președintele clubului a fost în cunoștință de cauză, mai ales că el gira plățile tuturor furnizorilor de servicii către club.

Așteptam și din partea Federației să-și pună cenușă-n cap și să-și recunoască și ea greșelile în acest domeniu – adică lipsa controalelor antidoping, la nivel de lot, o comunicare mai insistentă pe această temă, care să cuprindă chiar o listă cu medicamentele interzise și chiar cu procedurile ilegale, transmisă câtre tricolore. Aș fi vrut ca doctorul lotului să iasă și să povestească de ce această procedură este ilegală, ce produce ea în organism, cât timp se găsește în corp și după câtă vreme de la procedură mai iese la controlul antidoping. Și să ne spună Federația, dacă nu cumva, în această situație grea, nu era mai bine să fie adusă la lot și Laura Chiper, o handbalistă cu mare experiență, care ar fi putut să facă față acestui moment tensionat.

În privința Agenției Naționale Antidoping (ANAD), aceasta este foarte strictă pe site-ul propriu, anunțând foarte sumar cazul de dopaj de la Corona. Însă ne asigură că în momentul când vor fi decizii definitive, Agenția le va comunica, specificând disciplina sportivă, numele persoanelor implicate, metoda interzisă, cât și consecințele impuse. Postarea a fost pe 19 noiembrie, iar astăzi suntem în 25 noiembrie – dacă Federația de Handbal s-ar fi luat după ritmul în care laboratorul românesc procesează aceste analize, atunci tricolorele n-ar mai fi ajuns în Japonia, la Campionatul Mondial. Suntem în așteptarea acestor comunicări…

Așadar, nimeni nu vorbește clar, iar asta face ca pe la colțuri să se spună orice. Așteptăm ca și în sport lucrurile să se petreacă transparent, nu este nimic de ascuns, nu sunt secrete de Stat, așa cum a încercat noul ministru al Sporturilor să aiurească presa. Dacă noul președinte al țării, Klaus Johanis, a tot vorbit de o Românie normală, așteptăm ca ideile și acțiunile domniei sale, în acest sens, să fie implementate și în sport, nu de alta, dar și aici se pare că putregaiul este mare!

Lasă un răspuns