Vin vremuri grele, o fabrică super cunoscută se închide, din aprilie. Urmează concedieri masive

Vin vremuri grele, o fabrică super cunoscută se închide, din aprilie. Urmează concedieri masive. Grupul german Ara Shoes, unul dintre cei mai mari producători locali de pantofi, închide din aprilie fabrica de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, şi renunţă la o parte dintre salariaţii din Valea lui Mihai, judeţul Bihor.

Vin vremuri grele, o fabrică super cunoscută se închide, din aprilie

În cele două unităţi de producţie, grupul avea la finalul lui 2018 peste 1.000 de salariaţi, fiind unul dintre marii angajatori din industrie.

În Sălaj lucrau circa 350-400 de oameni, pe când restul erau în Bihor. Tot în Bihor, mai exact în localitatea Valea lui Mihai, sunt şi firmele Lloyd Shoes România şi Legero Shoes România, deţinute tot de Ara Shoes. Fiecare dintre firme este operată independent.

Decizia a fost luată de majorările constante ale salariului minim pe economie. Salariile din industria de încălţăminte cu 35% sub media pe economie fiind printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.

„În vederea remedierii activităților grupului Ara, conducerea a efectuat o analiză cuprinzătoare în ultimele șase luni și a încheiat că singura opțiune de succes este reducerea capacității de producție din România, supradimensionată în comparație cu vânzările efective din anii actuali și anii trecuți. În ultimii ani, comenzile societății-mamă, Ara Shoes, au scăzut permanent, ceea ce a condus la o lipsă de încărcare cu activitate a filialelor acesteia din România, Indonezia și Portugalia”, este explicația companiei.

Media în industrie este de 2.105 lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii noiembrie a anului trecut.

La acest moment, grupul german are în România peste 1.000 de angajați, iar primarul din Șimleu Silvaniei spune că, practic, toți vor fi disponibilizați în perioada următoare, deoarece, până în toamnă, grupul german va părăsi România.

Astfel, potrivit primarului din Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, producătorul german urmează să plece din România, mutându-și activitatea în Portugalia. Acesta afirmă că, până în luna septembrie, germanii vor închide și fabrica din Valea lui Mihai (unde acum doar concediază o parte dintre angajați), pentru a se muta în Portugalia. 

O altă mare companie a luat aceeași decizie în 2019

Ara Shoes nu este prima companie care ia această decizie, compania elveţiană Rieker închizând în 2019 cele două fabrici din România, invocând lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile devenite prea mari.

Vezi cum arată cele mai noi trenuri diesel fabricate la noi

Grupul german a venit pe piaţa locală în urmă cu mai bine de 20 ani, a construit două fabrici de la zero şi a investit circa 20 de milioane de euro. site news

Lasă un răspuns