(VIDEO) Vaccinarea obligatorie, primită cu scandal și proteste. Românii au ieșit în stradă cu icoane și avertismente

Vaccinarea obligatorie a fost primită cu scandal. Luni, a fost protest în fața Parlamentului României. Zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a cere ca vaccinarea să nu devină obligatorie. Asta după ce legea a trecut de Senat și urmează să fie discutată în Camera Deputaților.

Vaccinarea obligatorie, primită cu scandal și proteste

Protestatarii s-au înarmat cu pancarte cu icoane și cu avertismente privind vaccinuri interzise în alte țări și spun că prin obligativitatea vaccinării se încalcă liberul arbitru al cetățenilor.

Vaccinarea ar putea fi obligatorie şi le-ar putea aduce sancţiuni părinţilor care nu-şi imunizează copiii.

Deputaţii din comisia de sănătate au decis să introducă şi amenzi pentru nerespectarea legii, însă au eliminat interdicţia ca cei mici să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe dacă nu sunt vaccinaţi.

Proiect, ţinut la sertar de peste doi ani

Proiectul este ţinut la sertar de peste doi ani, dar acum aleşii vor să-l aprobe rapid. Într-un sondaj recent, aproape jumătate dintre români sunt de acord ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus şi cel pentru gripă.

Citește și Părinții ar putea fi obligați să-și vaccineze copiii. Anunțul preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu (PSD)

După doi ani şi jumătate de amânări, deputaţii din comisia de sănătate au decis că cele şapte vaccinuri incluse acum în calendarul pentru cei mici să fie obligatorii. Sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

Mama va trebui să spună dacă este de acord să-şi vaccineze copilul încă de la naştere. Dacă nu va fi de acord, fără să aibă o contraindicaţie medicală, doctorul de familie va trebui să-i explice beneificiile vaccinării. Dacă părintele va refuza în continuare, atunci, un grup de specialişti din Ministerul Sănătăţii va consilia părinţii, din trei în trei luni. Dacă mama va continua să refuze, timp de un an, atunci va primi un avertisment şi, ulterior, o amendă între 500 şi 1000 de lei. Sancţiunile cele mai drastice ajung şi până la 10.000 de lei. site news

Lasă un răspuns