(VIDEO) UPDATE: PARLAMENTUL A VOTAT PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ. Pro România și ALDE s-au opus

Update: Parlamentul a votat, joi, în şedinţă online, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile. Ea cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate.

La votul online s-au înregistrat voturi 404 ”pentru”, 29 ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Ce au declarat parlamentarii

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a solicitat eliminarea articolelor care prevăd condiţiile pentru Guvern, acelaşi amendament fiind făcut şi de liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă. Propunerile au fost, însă, respinse cu 180 voturi pentru, 254 împotrivă şi 7 abţineri.

„USR o să voteze în favoarea acestui decret, pentru că avem încredere în ştiinţă şi experţi şi în necesitatea ca noi, ca societate, să rămânem sănătoşi. Dar nu pentru că noi am fi convinşi că există o viziune de guvernare pentru România în momentul de faţă. Poate reuşim să o găsim”, a declarat Barna în şedinţa online a Parlamentului.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, joi, că Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice „de siguranţă”. Precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în hotărârea cu privire la încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României. Titus Corlățean a precizat că parlamentarii PSD vor vota forma distribuită a hotărârii Parlamentului de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de urgenţă.

Pro România şi ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, au anunţat că se opun prelungirii măsurilor de restricţie, motiv pentru care votul va fi împotrivă .

„Noi suntem consecvenţi şi îi reprezentăm pe cei care nu au fost de acord cu Guvernul Orban din luna martie (…). Acum suntem singurii care avem logică în discursul acesta critic. Pentru că vom vota împotriva decretului preşedintelui. Deşi ne dorim şi înţelegem şi sprijinim toate măsurile sanitare, de protecţie, faptul că nu putem repornim viaţa aşa cum era ea înainte. În acelaşi timp, noi votăm împotrivă pentru că domnul preşedinte şi Guvernul său refuză să ataşeze ceea ce aşteaptă românii şi anume un plan de repornire a economiei româneşti. Pentru că toţi ştim că, dacă nu facem nimic acum, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia de coronavirus”, a afirmat Ponta.

Ședința a început la ora 12:00.

Parlamentul s-a întrunit, joi, în ședința online, pentru dezbaterea și votul asupra solicitării președintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgență pe teritoriul României.

Miercuri, Comisiile juridică, de apărare și pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au dat rapoarte de încuviințare a decretului președintelui.

Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi și învățământ au avizat favorabil decretul.

Parlamentarii, propuneri trimise președintelui și Guvernului

Parlamentarii au făcut o serie de propuneri și recomandări, care vor fi transmise președintelui și Guvernului.

Proiectul de hotărâre pentru încuviințarea măsurii adoptate de președinte privind prelungirea stării de urgență prevede la articolul 1 că „se încuviințează măsură prelungirii stării de urgență pe teritoriul României, pentru o perioada de 30 de zile, instituită de președintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, Care a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.

Au fost, însă, introduse mai multe articole.

Ele prevăd că „pe durata stării de urgență restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege”.

Precum și doar pentru „prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României”.

Guvernul, raport la Parlament

Pe perioada stării de urgență, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport. El va cuprinde măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19. Dar și motivele care le-au determinat.

În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă. Curtea de Conturi va prezența Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri, în condițiile prevăzute de Constituția României

PSD, USR, PMP, UDMR , PNL, minorităților naționale, vot favorabil

Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minorităților naționale și ai PNL au anunțat că vor vota pentru încuviințarea decretului.

Comitetul Executiv Național al PSD a stabilit că parlamentarii formațiunii să voteze pentru prelungirea stării de urgență cu 30 de zile.

„Am decis astăzi că vom vota prelungirea stării de urgență, dar și că determinăm, în același timp, Guvernul să acționeze, să facă ceva concret pentru oameni. Chiar de astăzi, în proiectul de hotărâre privind încuviințarea prelungirii stării de urgență adoptat de comisiile de specialitate am prevăzut că măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate. Să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că și-au dat seama între timp că au greșit”, a spus Marcel Ciolacu, într-un mesaj video postat pe Facebook după ședința conducerii PSD.

Partidul Mișcarea Populară va vota în favoarea decretului. PMP propune Guvernului implementarea unui plan de repornire a economiei. Dar și testarea întregului personal medical și a celui auxiliar din spitale, a anunțat președintele formațiunii, Eugen Tomac.

Și Uniunea Salvați România afirmă că va vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență. USR consideră că este evident că nu s-a trecut de faza cea mai grea a pandemiei. USR crede că e nevoie în continuare de măsuri speciale.

Parlamentarii UDMR vor vota decretul. Deoarece este evident că măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea epidemiei trebuie continuate, a declarat Cseke Attila.

Prelungirea stării de urgență este o decizie cât se poate de rațională în contextul actual. Iar parlamentarii grupului minorităților naționale votează în favoarea decretului prezidențial, a declarat, marți, și liderul grupului, Varujan Pambuccian.

Pro România și ALDE nu vor vota favorabil

Victor Ponta a anunțat că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului. Ei consideră că președintele și premierul nu au ținut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.

Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că nu va vota prelungirea stării de urgență. El a invocat că nu au fost luate măsuri medicale, sociale și economice.

Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență pe teritoriul României cu 30 de zile. site news

Lasă un răspuns