(VIDEO) Ți se face pielea de găină! O pacientă a cântat la vioară în timp ce suferea o operaţie pe creier, medicii au extirpat peste 90% din tumoare

Ți se face pielea de găină! O pacientă a unui spital britanic a cântat la vioară bucăţi din Mahler şi Gershwin în timp ce o echipă de medici îi opera o tumoare de pe creier, pentru a-şi păstra abilitatea de a interpreta muzică şi pasiunea veche de 40 de ani pentru vioară.

Ți se face pielea de găină! O pacientă a cântat la vioară în timp ce suferea o operaţie pe creier

Dagmar Turner, 53 de ani, fostă consultant de afaceri din Isle of Wight, a cântat la vioară în timpul operaţiei de îndepărtare a unei formaţiuni tumorale de pe lobul frontal drept – în apropiere de zona creierului în care se află centrii de control ai mişcărilor de fineţe ale mâinii stângi.

Pentru a preveni pericolul ca, în urma intervenţiei chirurgicale, pacienta să nu se mai poată coordona pentru a cânta la instrumentul ei preferat, profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King’s College Hospital, din Londra, a propus următorul plan de acţiune: medicii îi vor cartografia creierul prin proceduri imagistice, apoi vor desface cutia craniană, iar pacienta va cânta la vioară în timpul îndepărtării chirurgicale a tumorii.

În timp ce chirurgii îi tăiau o parte din creier, Dagmar Turner a interpretat muzică de Gustav Mahler, piesa de jazz „Summertime”, de George Gershwin, precum şi câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias.

Medicii au extirpat peste 90% din tumoare

„Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reuşit să îndepărtăm peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a ţesutului tumoral, în timp ce pacienta şi-a păstrat complet funcţionalitatea mâinii stângi”, a declarat profesorul Ashkan.

Citește și Spitalele din România nu își numără morții din secțiile ATI, ci îi mută fictiv pe secții și mor după fix 10 minute: anchetă-bombă în Libertatea

Pacienta le-a mulţumit medicilor. „Vioara este pasiunea mea. Cânt la vioară de la 10 ani. Gândul că aş fi putut să-mi pierd această abilitate îmi frângea inima”, a susţinut şi pacienta. site news

Lasă un răspuns