unsplash

(Video) Marcel Vela: Puteţi merge, începând cu 15 mai, unde doriţi dumneavoastră

Într-o postare video, publicată pe Facebook, ministrul Vela a venit cu noi precizări şi răspunsuri referitoare la ridicarea restricţiilor de circulaţie şi noile reguli care vor fi impuse după 15 mai, dată de la care preşedintele Klaus Iohannis a precizat deja că  nu va mai prelungi starea de urgenţă.

O astfel de precizare se referă la modul în care românii vor putea să iasă la picnic sau iarbă verde, după ridicarea restricţiilor de circulaţie.

Ce întrebări au adresat românii

Un cetăţean l-a întrebat, astfel, pe Marcel Vela dacă „putem merge, începând cu data de 15 mai, la iarbă verde, pe plajă, având în vedere că ieşim din localitate, la vreo 5 kilometri?”.

„Puteţi merge, începând cu 15 mai, unde doriţi dumneavoastră, evident respectând regulile impuse în ordonanţele militare, care vor fi preluate în decizia Comitetului Naţiona pentru Situaţii de urgenţă”, a răspuns Marcel Vela.

Ministrul a mai precizat că, în acest caz, trebuie „să păstraţi distanţa socială, să aveţi materiale de protecţie şi să îndepliniţi toate condiţiile care ţin de igiena personală: să vă spălaţi des pe mâini şi să faceţi tot ce aţi făcut până acuma, pentru a opri răspândirea noului coronavirus”.

De asemenea, după 15 mai, declaraţiile pe proprie răspundere nu vor mai fi necesare, a mai spus ministrul. Totuşi, la întîlnirile cu prietenii, trebuie evitată formarea grupurilor de mai mult de trei persoane şi respectată distanţa socială.

Când vor fi reluate zborurile spre Europa

În ceea ce priveşte ridicarea graduală a restricţiilor, ministrul de Interne a recunoscut că există un plan de relaxare, în mai multe etape, „presupunând că statisticile vor rămâne favorabile”. 

„Pe 15 mai va urma o primă etapă de relaxare, după 14 zile, când vor fi evaluate situaţiile medicale la nivelul întregii ţări, va urma o a doua etapă de relaxare, pe 15 iunie vor fi aduse la cunoştinţă şi celelalte condiţii pentru a reduce restricţiile”, a precizat Vela.

Referitor la reluarea zborurilor aeriene comerciale către şi dinspre alte ţări europene, acest lucru va depinde în mare măsură de situaţia evoluţiei epidemiei de coronavirus în respectivele state.

„Zborurile vor fi reluate nu în funcţie de ce se întâmplă în România, ci de ce se întâmplă în ţara respectivă. Anglia, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Olanda, Germania sunt evaluate pe siteul INSP din punct de vedere epidemiologic. Dacă sunt cu risc ridicat, sunt în zona roşie, cu risc mediu, în zona galbenă, iar dacă sunt fără risc, în zona verde”.

Ministrul a dat ca exemplu Marea Britanie, care, momentan, este „în zona roşie”.

„În momentul în care Anglia va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolare la domiciliu”. site news

Lasă un răspuns