(VIDEO) Baie la copcă, la -7 grade la Timișoara, zeci de localnici au înfruntat frigul

Baia la copcă, o tradiţie în Rusia sau Finlanda, a început să fie descoperită şi de români. Pentru al treilea an consecutiv, balta Ţarina lui Petre de la marginea comunei Giroc, nu departe de Timişoara, a fost locul în care s-a făcut baie în apa rece ca gheaţa. În primul an s-au încumentat în lac trei persoane. În iarna lui 2019 numărul participanţilor a ajuns la 13. Sâmbătă dimineaţa, când termomentrul arăta -7 grade Celsius, 22 de temerari erau pregătiţi să facă baie la copcă. Apa e îngheţată deasupra, astfel că organizatorii au fost nevoiţi să spargă gheaţa pe un culoar de aproximativ 25 de metri.

Ce spune inițiatorul acestei acțiuni

“Eu am fost jucător de şah. Prima dată l-am văzut pe Anatoli Karpov, fostul campion mondial de şah, în copcă, cu tabla de şah. Ei caută tot felul de metode să îşi stimuleze rezistenţa. La o partidă de şah, slăbesc şi două kilograme. Aşa mi-a venit ideea. Totul a început acum trei ani, când am intrat eu şi copiii mei, unul avea atunci 17 şi celălalt de 16 ani. Apoi, anul următor am spus că mă duc şi lumea m-a urmat. I-am sfătuit să facă duşuri reci, ar fi grozav cât mai mult. Îţi dau curajul de a te pune în disconfort pe tine ca persoană. Curajul acesta se întinde până la urmă în orice acţiune din viaţă, accepţi provocările vieţii mai uşor. La capătul disconfortului există răsplata”, a spus Dan Gaşpar, iniţiatorul bălăcelii în apa îngheţată.

O baie la copcă înseamnă viața sănătoasă

Acţiunea promovează un stil de viaţă sănătos. Când intri în apă rece, respiraţia se face mult mai profundă şi mai rară, se trezesc în om vechile instincte. Aşa se întâmplă şi după fiecare duş rece, care conferă o senzaţie plăcută de energie şi de confort.

Vezi aici povestea românilor care au plecat cu un Duster în cel mai friguros loc de pe Pământ.

“Stilul de viaţă sănătoasă nu înseamnă să te fereşti, să stai la adăpost tot timpul. Corpul nostru a fost construit fără condiţii de căldură, fără apă caldă, tot timpul a fost expus la frig. Cu cât îl învelim mai mult în straturi protectoare, cu atât mai mult slăbim şi sistemul imunitar. Răceala, indiferent că e din cauză microbiană sau virală, nu are ca şi cauză frigul şi expunerea la frig. Boala sau gripa întotdeauna se produce din cauza contactului cu un agent microbian. Prin expunerea la frig nu răceşti, doar dacă ai contact cu microbii respectivi. Prin Siberia sunt scoşi afară desculţi copiii de grădiniţă. Eu fac tabere de schi şi îi încurajez pe copii să umblă desculţi pe zapădată două, trei, cinci minute, cât rezistă fiecare. Nu păţesc nimic”, a mai spus Ioan Dan Gaşpar.

Training special pentru participanți

Înainte să intre în apă, temerarii au avut parte de o pregătire specială. Andrei Simionesei, traner personal în metoda Wim Hof a susţinut un scurt workshop de respiratie profundă, pentru a pregati oamenii pentru expunerea la frig.

Vezi aici tradiția băii la copcă a rușilor, de ce se bucură la maxim de asta.

“Prin această pregătire ne-am hiperoxigenat corpul. Inspirând maxim şi expirând normal, am băgat foarte mult oxigen în noi. În momentul acela PH-ul nostru creşte, devine alcalin, iar în creierul nostru se degajă mult mai multă adrenalină şi dopamină. De aia toţi am fost într-o stare super bună, toţi am fost fericiţi, euforie. Intrăm în sistemul nostru imunitar, în sistemul nostru nervos autonom sau vegetativ şi în sistemul nostru endocrin, prin aceste respiraţii. Degajăm hormoni de fericire”, a spus instructorul Andrei Simionesei, care este şi student la medicină. (site news)

Lasă un răspuns