VIDEO Apocalipsă în Australia, incendiile mătură tot în cale, temperaturi-șoc

Zeci de mii de australieni au fost nevoiţi să-şi părăsească sâmbătă locuinţele pentru a fugi din calea incendiilor de vegetaţie. Focul este agravat de condiţiile meteorologice, transmite presa internațională. Temperaturile au depăşit sâmbătă 40 de grade Celsius. Vânturile puternice au alimentat sute de incendii, cele mai multe scăpate de sub control. Prognozele indică vânturi puternice şi temperaturi ridicate până seara, a declarat şeful pompierilor din New South Wales, Shane Fitzsimmons. Sydney s-a confruntat sâmbătă cu temperaturi record, 48,9 grade Celsius fiind înregistrate în suburbia vestică Penrith.

Temperaturi fără precedent în Sydney și Canberra

Cel mai populat oraş al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori în zona metropolitană, Sydney se confruntă cu întreruperi de energie electrică după distrugerea de către incendii a două staţii electrice. De aceea, autorităţile au solicitat rezidenţilor să reducă consumul de electricitate. La Canberra, temperaturile au atins 44 de grade de grade Celsius. Valoarea este fără precedent, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice australiene. Autoritățile au avertizat totodată că în cele două oraşe temperaturile ar putea continua să crească.

Focul a dus la evacuarea a peste 100 de mii de oameni

Mai multe mesaje de avertizare au fost emise sâmbătă în toată ţara. Unul dintre acestea se referă la un incendiu la sud-vest de Sydney care ar putea ajunge la periferia oraşului. Starea de urgenţă a fost declarată în sud-estul Australiei, cea mai populată regiune a ţării, iar vineri autorităţile au emis un ordin de evacuare pentru peste 100.000 de persoane din trei state australiene. Premierul australian Scott Morrison a fost criticat dur pentru răspunsul autorităţilor la această criză. El a anunţat sâmbătă mobilizarea a 3.000 de militari rezervişti pentru a face faţă crizei.

Incendiile se unesc, foc pe suprafețe uriașe

Trei incendii de vegetaţie s-au unit şi au format unul uriaş pe o suprafaţă de dimensiunea cartierului Manhattan din New York în statul australian Victoria. Acolo, pompierii se confruntă cu ceea ce pare a fi cea mai catastrofală zi din acest sezon al dezastrelor de acest tip, potrivit cnn.com. Incendiile au ajuns să se unească în regiunea Omeo din statul Victoria, afectând o suprafaţă de aproximativ 6.000 de hectare, potrivit Departamentului pentru mediu din Gippsland.

În statul vecin New South Wales, un incendiu produs în regiunea Wollondilly a oraşului Sydney este considerat în continuare „scăpat de sub control”, potrivit departamentului de pompieri din zonă. Incendiile de vegetaţie au afectat aici o suprafaţă de 264.000 de hectare în ultimele luni. (site news)

Lasă un răspuns