Utilajele importate din China pentru producția măștilor românești s-au stricat, iar Romarm nu a apucat să vândă nici măcar una

Romarm este o companie a statului din industria de apărare, iar Guvernul a considerat că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China.

În urmă cu o lună, Guvernul anunța că Romarm a început producția. Dar producția a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

Premierul Ludovic Orban a spus joi că i-a solicitat ministrului economiei o anchetă. „I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița”, a declarat Orban.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu anunța la sfârșitul lunii aprilie că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.

Conform unui raport citat de observatornews.ro, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea. Singura linie care produce măşti N95 s-a defectat chiar în ziua vizitei premierului.

Drept urmare, Romarm nu a ajuns să producă și să vândă cele 500 mii de măști zilnice promise. Mai exact, nu a vândut nimic.

Guvernul plănuia ca România să producă singură măștile necesare pentru a nu mai fi dependentă de importurile din China

Virgil Popescu, ministrul economiei, declara într-un interviu acordat HotNews.ro că firmele românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare.

„Această criză dacă are o parte bună între ghilimele este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China”, spunea Virgil Popescu în interviul pentru HotNews.ro. site news

Lasă un răspuns