Revista Biz

Un spital județean va folosi plasmă pentru vindecarea pacienților cu coronavirus

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a anunţat, duminică, 10 mai, pe pagina sa de socializare, că a primit acordul pentru utilizarea plasmei recoltate de la donatori vindecaţi de COVID-19 pentru tratamentul pacienţilor cu acelaşi diagnostic, internaţi la Terapie Intensivă.

Plasma recoltată de la donator vindecat de COVID-19, folosită la pacienții în stare gravă din Spitalul Județean

„Prof. Dorel Săndesc – preşedintele comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătăţii, a răspuns azi (duminică – n.r.) solicitării Spitalului Judeţean şi a confirmat acordul comisiei pentru utilizarea plasmei recoltate de la donator vindecat COVID-19 la tratamentul pacienţilor critici din cadrul secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa”, a scris Lazany pe Facebook.

Potrivit precizărilor făcute de către managerul SJU Bistriţa, la această dată sunt internaţi, la Terapie Intensivă, patru pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, toţi având nevoie de ventilator. De asemenea, la ATI mai sunt alţi cinci pacienţi, suspecţi de infectare cu noul coronavirus.

Citește și Nelu Tătaru anunță o testare la nivel național începând cu 1 iunie

La începutul săptămânii trecute, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistriţa a fost pus în funcţiune un aparat de plasmafereză de tip „Aurora”, primit cu titlu gratuit pentru o perioadă de 12 luni, cu ajutorul căruia se recoltează plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, după cel puţin 14 zile de la externarea acestora.

Starea de sănătate a pacienților donatori

Prima donare de plasmă din partea unui astfel de pacient a avut loc pe 5 mai.

Aparatul este unul special, folosit DOAR pentru astfel de transfuzii. Aparatul e unul complex, iar metodologia de preluare și administrare e bine pusă la punct de Ministerul Sănătății.

Atât donatorul, cât și cel ce primește trebuie să își dea consimțământul. Mai mult, cel care donează trebuie neapărat să aibă un test pozitiv și două negative de COVID-19. site news

Lasă un răspuns