Turismul românesc, paralizat din cauza coronavirus. Hotelurile și restaurantele au rămas fără clienți, zeci de mii de salariaţi au ajuns șomeri

Turismul românesc s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus. Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, având în vedere condiţiile din prezent, estimează reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Epidemia de coronavirus a „paralizat” turismul

Potrivit unui comunicat, criza cauzată de epidemia de coronavirus a „paralizat” activităţile din turism. Aceasta este ramura de activitate cea mai afectată.

„Aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică. Acest lucru deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni. Ei nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

Solicitarea FPTR

Potrivit FPTR, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj. Societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni pentru angajaţii sezonieri. Astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj”, se menţionează în comunicat.

Peste un milion de români, şomeri

Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi 187.548 au contractele individuale de muncă încetate. Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă şomerii din domeniile de activitate hoteluri şi restaurante. Adică 118.277 de persoane, ducând astfel rata şomajului în această ramură la 60%. La sfârşitul anului 2019 în domeniile de activitate hoteluri şi restaurante erau angajaţi un număr de 194.519. site news

Lasă un răspuns