Turcan amenință cu ordonanțele de urgență

Vicepremierul Raluca Turcan avertizează în privința respingerii legii de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe în vacanța parlamentară. ea spune că dacă actul nu este adoptat, Cabinetul Orban va fi nevoit să dea ordonanțe de urgență. Mai mult, va convoca Parlamentul în sesiune extrordinară. Declarația vine după ce comisiile juridică și de buget din Cameră au respins, marți, legea de abilitare a Guvernului. Legea a fost deja respinsă de Senat și va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul decisiv. Turcan este unul dintre cei mai activi comunicatori din Guvern, ieșirile sale fiind cu predilecție atacurihttps://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/raluca-turcan-psd-a-practicat-tehnica-terenului-parjolit-in-fiecare-minister-erau-gauri-de-miliarde-de-lei-1228152 la PSD.

Turcan cere corectarea votului în 24 ce ore

„Cine își imaginează că, prin respingerea legii va bloca guvernul să lucreze se înșeală. Dacă votul de astăzi nu va fi corectat mâine, în plen, guvernul Orban va fi forțat în luna ianuarie să adopte ordonanțe de urgență. Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru fiecare OUG în parte”, a scris Raluca Turcan pe Facebook. Vicepremierul face apel către parlamentarii care au respins legea de abilitare a guvernului ca mâine să susțină retrimiterea legii la comisii. Ea cere corectarea unui demers politic greu de înțeles, în condițiile în care România și românii au nevoie de un guvern care să muncească.

Vicepremierul vede parlamentarii lucrând până pe 31 decembrie

„Reamintesc faptul că premierul a solicitat conducerii Parlamentului să fie activitate parlamentară până pe 31 decembrie. Astfel, vom putea finaliza Legea Bugetului pentru anul 2020. Este greu de acceptat că au schimbat procedura parlamentară peste noapte doar ca să pună bețe-n roate guvernului.”, a precizat Turcan. Potrivit acesteia, în ianuarie sunt foarte multe proiecte pe care românii le așteaptă. „Încercarea parlamentarilor de a bloca activitatea guvernului frizează lipsa de responsabilitate sau necunoașterea Constituției. Guvernul Orban va munci toată luna ianuarie, fie că-și dorește sau nu Parlamentul. Vom da ordonanțe de urgență dacă situația nu se corectează”, încheie Turcan.

Când poate da Guvernul ordonanțe de urgență

Potrivit Constituției, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe. Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei. Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare.

Oricum, aliații liberalilor cer ordonanță de urgență pe alegerea primarilor în două tururi, așa că liberalii vor fi nevoiți să folosească acest demers. (site news)

Lasă un răspuns