(VIDEO) Tudor Gheorghe, târât într-un scandal cu tentă politică, după un spectacol difuzat la TVR de ziua lui Ceaușescu

Televiziunea Română este din nou ţinta criticilor după ce a difuzat spectacolul „Degeaba 30“ al lui Tudor Gheorghe. În spectacol există şi trimiteri critice la adresa Uniunii Europene. Nici artistul nu a scăpat de comentariile negative.

Ce anume din showul lui Tudor Gheorghe a declanșat isteria

TVR 1 a difuzat duminică, 26 ianuarie, spectacolul „Degeaba 30“, a cărui premieră a avut loc la Sala Palatului pe 21 decembrie 2019, în contextul împlinirii a trei decenii de la Revoluţie. Ironie sau nu, postul public a ales să difuzeze concertul lui Tudor Gheorghe chiar de ziua de naştere a dictatorului Nicolae Ceauşescu. „O ţară care plânge, care geme şi aşteaptă un decret de la Bruxelles sau Strasbourg“, „Cui va mai rămâne această ţară?“, „Procurorii sunt nişte veleitari, nişte oameni mici ce nu gândesc“, „Lanţul de minciuni cu care ne-aţi vândut“, dar „vine vremea să daţi seamă pentru câte rele ne-aţi adus“, sunt câteva dintre versurile din spectacolul „Degeaba 30“ care au atras atenţia.

Vezi ce coregraf celebru care își bătea elevele făcea caz de relațiile sale cu lideri PSD.

De asemenea, există săgeţi şi către cei care au ieşit în stradă să protesteze de-a lungul ultimilor ani: „Protestăm pentru nimic“ şi „ne-adunăm să ne-alergăm: noi, cu mâna pe pietroi, strigăm «Fără Violenţă!»“.

Val de jigniri crunte din partea unor politicieni de dreapta

În decembrie 2019, Tudor Gheorghe a revenit pe scenă cu un spectacol nou, „Degeaba 30“, după doi ani de pauză. La momentul respectiv, el a mărturisit că este „strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie“. În timp ce Televiziunea Română a fost acuzată de propagandă anti-UE, multe critici s-au îndreptat şi către Tudor Gheorghe.

Cele mai puternice acuze au venit de la fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi de la fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru. Funeriu i-a transmis cântăreţului un mesaj extrem de dur. El l-a numit „rapsod mizerabil“ şi „canalie talentată“, care „la bătrâneţe“ şi-a bătut joc de talentul cu care a fost înzestrat, legându-se de titlul spectacolului. La rândul lui, Caramitru l-a acuzat pe Gheorghe că face propagandă pro-comunism şi Ceauşescu, sugerând că este un ticălos şi un ipocrit.

Cum răspunde Tudor Gheorghe valului de lături politice

Rapsodul Tudor Gheorghe a declarat că, în faţa criticilor şi a acuzaţiilor. El spune că preferă să aplice vorba populară „câinii latră, caravana trece“. „Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E aşa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nicio reacţie mi se părea ciudat. Dar bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat“. Întrebat despre săgeţile trimise spre Uniunea Europeană, cântăreţul s-a limitat la a spune că detractorii săi nu au văzut spectacolul, ci doar au scos din context anumite afirmaţii.

Rapsodul spune cum și-a gândit spectacolul

El a explicat şi de ce şi-a numit spectacolul „Degeaba“, sugerând că cei care îl critică l-au interpretat greşit. „Dacă asculţi tot spectacolul, de la cap la coadă, îţi dai seama despre ce e vorba. Dar ei dacă nu au văzut spectacolul şi doar au luat fragmente… au scos din context. Spectacolul începe cu un omagiu profund, adevărat şi trist pentru cei care şi-au dat viaţa în ’89, pentru cei care au murit ca eu şi noi să stăm liniştiţi, să cântăm şi să putem să ascultăm aceste versuri.

Se cheamă «Degeaba», dar nu pentru că nu s-a făcut nimic în ţara asta, ci pentru că o generaţie întreagă nu mai are încredere. E ţipătul de disperare al unei generaţii care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor, o generaţie care a fost păcălită, care a tot aşteptat şi a tot aşteptat şi nu se întâmplă nimic. Despre asta e vorba, nu că nu s-a făcut nimic. S-au făcut lucruri. A, că avem de toate, da şi e normal să fie aşa. Fiecare înţelege ce vrea şi ce poate“.

Ce spune Tudor Gheorghe despre acuzațiile de propagandă comunistă

În ceea ce priveşte acuzaţiile că ar face propagandă comunistă, Gheorghe a precizat: „Doamne fereşte, ce înseamnă să nu-ţi dai seama ce vorbeşti. Cum să fiu eu nostalgic după perioada comunistă când tatăl meu a fost condamnat politic 20 de ani, iar eu aruncat în stradă? Cum pot ăştia să spună aşa? Că n-am fost membru de partid, slavă Domnului! Eu n-am intrat în niciun partid politic. Eu am fost interzis să cânt în perioada aia. Mă rog, treaba lor, să fie sănătoşi“.

Amintim că în 2014, Tudor Gheorghe l-a susţinut pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. În acelaşi an, după ce Dan Voiculescu, patronul trustului Intact, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, Tudor Gheorghe a transmis un mesaj de susţinere postului Antena 3.

Află cum PSD a vrut să-i ofere rapsodului un loc de parlamentar în 2016.

La acel moment, tatăl cântăreţului, Ilie Gheorghe a refuzat să împărtăşească viziunea fiului. El s-a arătat deranjat că numele său este folosit „în campania de salvare a unui comunist murdar“. site news

Lasă un răspuns