vanityfair

Trump amenință că nu va mai plăti contribuția către OMS

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a amenințat că nu va mai plăti contribuția către OMS, considerând că modul în care aceasta a gestionat situația pandemiei lasă mult de dorit.

Conform Reuters, Trump a acuzat OMS că și-a concentrat atenția asupra Chinei în contextul pandemiei, în ciuda faptului că este susținută, în mare parte, de SUA.

Întrebat de jurnaliști dacă e de părere că este o idee bună să oprească finanțarea OMS în plină pandemie, Trump a răspuns că, pentru moment, doar „testează” și ia în considerare această variantă.

Deși inițial, OMS nu a răspuns criticilor, ulterior un purtător de cuvânt afiliat forului internațional a respins categoric acuzele aduse și a afirmat că directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a gestionat excelent situația pandemiei de coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății a fost fondată în anul 1948 și are sediul la Geneva. Aceasta este o agenție specializată a Organizației Natiunilor Unite și acționează ca autoritate de coordonare a problemelor de sănătate la nivel internațional.

Organizația Mondială a Sănătății – Sediul din Geneva, Elveția

Din OMS fac parte 194 de state, iar board-ul de conducere are 34 de membri. Bugetul OMS, cu o bază bianuală, este de circa 4.422 miliarde de dolari, fiecare stat membru având o contribuție anuală fixa, însă beneficiază și de multiple contribuții voluntare, iar acest lucru face ca bugetul sa atingă un nivel mult mai mare. Drept urmare, în perioada 2016-2017, față de cele 4.400 de miliarde, sumele contribuite de membri s-au ridicat la 5.139 miliarde de dolari.

La acest buget, Statele Unite ale Americii contribuie cu un procent de 17-22% din sumă, alcătuite atât din contribuții fixe, cât și din contribuții voluntare. site news

Lasă un răspuns