Transplant inovator la inimă cu mușchi cardiac crescut în laborator

Oamenii de știință niponi au anunțat că au realizat în premieră, cu succes, un transplant de mușchi cardiac. Pacientul care a suferit primul astfel de transplant din lume va fi monitorizat timp de un an. Pe lista de așteptare pentru operații similare sunt încă 9 persoane, acestea urmând să fie supuse procedurii în următorii trei ani.

Celulele de mușchi cardiac au fost obținute după ce au fost recoltate celule provenind de la pacientul adult, din piele sau sânge, care au fost reprogramate și readuse la stadiul de celule stem. Dacă totul va evolua așa cum speră oamenii de știință, pe viitor nu va mai fi nevoie de transplant de inima, arată sciencealert.com.

Vezi cum se moare în România așteptând un transplant, cât de mari sunt listele de așteptare.

Practic, în loc să înlocuiască toată inima, oamenii de știință de la Universitatea Osaka, din Japonia, au inserat celule provenind de la mușchi cardiac crescut în laborator. Acestea au fost plasate în zonele în care mușchiul cardiac al pacientului era degradat.

O astfel de intervenție medicală e de dorit transplantului de inima, pentru că celulele pacientului sunt la îndemână (față de o inima potrivită, care să vină de la un donator). În plus, sistemul imunitar al pacientului are mai multe șanse să tolereze celulele reprogramate în laborator decât un organ străin.

Chirurgul britanic care vrea să facă transplant de inimi de porc la om

Inimile de porci ar putea fi transplantate la oameni „în termen de trei ani”, anunţă chirurgul-pionier care a efectuat primul transplant în Marea Britanie acum 40 de ani. Medicul Sir Terence Alexander Hawthorne English consideră că xenotransplantarea – ce presupune schimbul de țesuturi și celule între două specii diferite – ar putea funcționa pentru oameni și porci. „Dacă rezultatul xenotransplantării de rinichi de la porcine la oameni este satisfăcător, atunci este foarte posibil ca aceasta să funcționeze, în trei ani, și în cazul pacienților care au nevoie de transplanturi de inimi”.

Vorbind cu ocazia aniversării primului său transplant, Sir Terence English, a declarat că asistentul său va încerca să înlocuiască un rinichi uman cu un rinichi de porc la sfârșitul acestui an.  Expertul consideră că acest lucru ar putea pune bazele pentru transplanturi mai complicate de organe animale în corpurile umane – un proces numit „xenotransplant”.

În vârstă de 87 de ani, medicul a declarat pentru Sunday Telegraph : „Dacă rezultatul xenotransplantului este satisfăcător cu rinichiul de porc la om, atunci este probabil ca inimile să fie utilizate cu rezultate bune la oameni în câțiva ani„.  „Dacă funcționează cu un rinichi, va funcționa şi cu o inimă”, a explicat el.

Inimile porcilor au o anatomie similară cu cea a oamenilor. Astfel, acestea sunt utilizate ca modele pentru dezvoltarea de noi tratamente. Insuficiența cardiacă este considerată o pandemie globală, cu cel puțin 26 de milioane de persoane afectate în întreaga lume. Se speră că folosirea inimii porcilor ar putea ajuta la revoluționarea modului în care medicii combat împotriva bolii. site news

Lasă un răspuns