Tragedie trasă la indigo, a murit în chinuri groaznice, după ce a așteptat ore în șir la Urgență, iar medicii i-au reproșat că ”a venit degeaba”

Tragedie trasă la indigo la un spital renumit. Un tânăr de 38 de ani din Constanța a povestit reporterului Libertatea o tragedie trasă la indigo cu cea a femeii care a murit, la începutul lunii februarie, după ce a așteptat 16 ore pe holul secției de Urgență din Spitalul Județean Constanța. Cazul a avut loc în septembrie 2019, însă familia bărbatului a vrut acum ca povestea acestuia să fie cunoscută de toată lumea. 

Tragedie trasă la indigo la un spital renumit

Femeia, de 70 de ani, este adusă de Ambulanță, introdusă pe cod verde (urgență relativ ușoară) și moare din cauza unor afecțiuni pulmonare netratate de medici în timp util.

Bărbatul, de 70 de ani, este adus tot de Ambulanță, introdus pe același cod verde, și moare tot din cauza unor afecțiuni la plămâni ignorate de medici prea mult timp. Ambii pacienți își alertează familiile, spunându-le că se simt tot mai rău, că nu sunt băgați în seamă de nimeni și că ”nu se descurcă cu medicii”. Rudele le vin în ajutor și abia când ele își ies din fire, cei doi primesc atenția personalului medical. 

Abandonat pe o targă

Pe data de 26 septembrie 2019, un bărbat de 70 de ani din Constanța începe să simtă dureri puternice în piept și picioare. Abia mai poate respira când sună la 112. E ora 17:00, o echipă a ambulanței ajunge acasă, îl consultă și îi spune că trebuie să meargă la spital. 

Ștefan Ochiuleț locuiește chiar lângă Spitalul Județean, așa că la 17:21 personalul de pe ambulanță îl preda deja celui de la Urgență. E puțin cam mult spus că bărbatul a fost predat la Urgență pentru că, de fapt, a fost lăsat pe targă, în afara secției. Trec astfel trei ore până când Ștefan Ochiuleț va fi consultat prima dată. Până atunci, însă, starea bărbatului se agravează, dar nicio asistentă, niciun medic, nimeni nu îl întreabă nici măcar de complezență cum se simte, deși omul ruga cu insistență să fie consultat, spunând oricui trecea pe lângă el că se simte tot mai rău: ”Așteptați, că o să fiți chemat”, i s-a răspuns timp de trei ore. 

Vezi și Tema sănătății îi alungă pe români. Renunță să revină în țară ca sa nu piardă calitatea sistemului de sănătate italian

În timpul ăsta, lui Ștefan Ochiuleț i se completează doar o fișă medicală, iar în timpul trierii urgențelor i se distribuie codul verde, ceea ce înseamnă că era considerat drept o urgență mai degrabă ușoară decât gravă. 

A murit în chinuri groaznice, după ce a așteptat ore în șir

Seara, bărbatul își cheamă fiul în ajutor, spunându-i că nu se descurcă singur și că nu este băgat în seamă de nimeni. Băiatul ajunge într-un suflet la spital și își iese din fire, intră în biroul unei asistente și îi spune că a fost încălcat protocolul de urgență, conform căruia pacienții care primesc codul verde trebuie să fie consultați în maximum 60 de minute. În cazul tatălui său, timpul de așteptare prevăzut de protocol fusese depășit deja de trei ori. 

Deși ajunge la Spitalul Militar din Constanța, bătrânul moare. În urma autopsiei, Mihai a aflat că tatăl său murise, de fapt, din cauza unei pneumonii care, pentru că nu a fost tratată în timp util, i-a provocat insuficiența cardiorespiratorie fatală. 

Citește și Tragedie fără margini. Doi gemeni, de două luni, au murit în aceeaşi zi, dar în locuri diferite

Și bărbatul, și femeia au murit lent și stupid, măcinați de vicleana pneumonie, după zeci de ore în care au așteptat degeaba să fie îngrijiți, pentru că medicii nu i-au considerat urgențe. Ba i-au mai și certat că au venit la spital în loc să meargă la medicul de familie. site news


Lasă un răspuns