Termoenergetica n-a semnat contract cu Elcen, furnizarea energiei în oraș este în ceață

Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează nelegal, după ce Termoenergetica a refuzat nejustificat să semneze contractul cu ELCEN. asta susține un comunicat al Sierrra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.  Acesta susține că noul distribuitor de energie termică al Capitalei  tergiversează semnarea contractului cadru cu ELCEN.

Noul RADET nu a plătit vreun  leu la ELCEN

“În paralel,  Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal”, arată Sierra Quadrant Compania aduagă că la aproape 30 de zile de la ședința CGMB în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății. Acest lucru înseamnă că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN și va acumula datorii. Firma va fi lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei. Asta fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

Administratorii ELCEN acuză Primăria

În tot acest timp, Sierra Quadrant acuză acțiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei. „Acest fapt demonstrează dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă orașul. Atragem din nou atenția că această abordare afectează substanțial situația economică a ELCEN,  deja în insolvență”, susține Sierra Quadrant. Fima susține că face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare.

De ce nu se vrea constituirea unei garanții

“Apreciem ca fiind un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanție cuprinsă în contractul cadru. Garanția este menită să asigure recuperarea creanțelor ELCEN, dar care ar reprezenta și o dovadă a bunei credințe. Ar fi și o garanție inclusiv a faptului că nu se dorește urmarea modelului RADET. În lipsa acestei garanții, vom solicita PMB și Termoenergetica achitarea facturilor în avans sau ăplata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor”, afirmă companie.

Care este planul secret al lui Firea

Sierra Quadrant spune că Primăria face „un banal copy-paste al RADET. Dna Firea și dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment și înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat. Nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare. Apoi se se plâng că nu sunt bani de reparații, știind că nu vom lăsa oamenii în frig. Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenției de plată în avans. Asta pentru a nu fi obligați să plătească direct furnizorul de gaze și să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile.”

Se prevede un nou conflict juridic

„Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenția dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocații noștri au început deja să analizeze posbilitatea acționării în instanță pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil și la limita legii.” a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant. (site news)

Lasă un răspuns