unsplash

Temperaturile scad drastic în numai 12 ore. Un val de aer arctic se îndreaptă spre Europa

Întâlnirea dintre transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana aduce după sine, atât în România cât și în Europa, diferențe termice foarte mari. Acest fenomen se manifestă prin scăderi drastice de temperatură, chiar la intervale de 12 ore, de până la 15 grade într-o regiune.

”Intrăm în anotimpul cald, avem un transport de aer arctic, determinat de ce se întâmplă cu curentul jet la altitudini înalte, cu foarte multe ondulații, care permit pe de o parte un transport de aer foarte rece dinspre vestul, nord vestul Europei, spre sud. Încă nu ajunge acolo, dar asta înseamnă și dislocarea aerului mai cald și un transport de aer cald pe partea de sud est, cum avem noi temperaturi mult mai mari decât cele normale.

”Scăderea temperaturii va fi foarte drastică în aceste zile”

Pe continent se creează diferență termică foarte mare. Avem vânt foarte puternic și manifestări de instabilitate puternică la contactul între transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana.

De aici probabilitatea foarte mare de a fi furtuni – azi, în sudul Germaniei, înspre Cehia. Dar această instabilitate se poate deplasa”, a explicat climatologul Roxana Bojariu,

De asemenea, Roxana Bojariu a spus că scăderea temperaturii va fi foarte drastică în aceste zile.

„Azi avem spre 30 de grade. Scăderea temperaturii poate fi foarte drastică, de la o zi sau poate de la 12 ore la alte 12 ore de 12 – 15 grade, în unele regiuni.

Aici e problema mare, cu aceste scăderi atât de bruște și instabilitate crescută. Apar fenomenele extreme care nu pot fi previzionate cu mare acuratețe privind poziția și intensitatea decât cu câteva ore înainte”, a precizat Bojariu.

Un val de aer arctic se îndreaptă spre Europa dinspre nordul Oceanului Atlantic și Groenlanda. Începând chiar de astăzi, vremea se va răci simţitor în vestul şi nordul continentului. În Germania, spre exemplu sunt aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsoare.

Pentru România a fost emis, în urmă cu puțin timp, un cod galben de furtuni și vânt puternic. site news

Lasă un răspuns