Taxa Oxigen se amână până în martie 2020

Primăria Capitalei va începe aplicarea vinietei Oxigen din luna martie.  Lunile ianuarie și februarie sunt destinate pentru informarea cetățenilor și conștientizare, a declarat primarul Firea la comandamentul pentru fluidizarea traficului. Cu alte cuvinte, primarul general a decis amânarea datei de la care se va percepe taxa.

Firea amână o măsura luată acum o lună și jumătate

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea Gabrielei Firea, introducerea vinietei Oxigen. Astfel,  taxa s-ar fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2020 pentru mașinile sub Euro 4, iar mașinile sub Euro 3 n-ar mai fi avut acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.

Ce mașini vor fi taxate și cine nu mai intră în centru

Potrivit proiectului , începând din 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat. Reastricția se aplică zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după un calendar precis. Mașinile cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4 au acces pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, au interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului din centrul orașului. Pe restul arterelor din Bucureşti ele pot circula numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.

Scapă de taxă mașinile de la Euro 5 în sus

Masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 sunt singurele care au acces fără restrictii pe toate arterele. Pentru mașinile sub Euro 3, vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de împuterniciți ai primarului general. taxa are însă anumite probleme de legalitate, după cum sitenews.ro a semnalat aici.

Lasă un răspuns