Stalp de inalta tensiune

Tarifele la energie, scădere de 1,89%

Tarifele la energie, reglementate, au scăzut în medie cu 1,89%. Este vorba despre tarifele aplicate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță obligați. Aceștia asigură 99.9 % din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți casnici pentru care se aplică tarife reglementate. Informația a fost făcută publică de Mediafax, care citează un comunicat de presă ANRE.

ANRE a stabilit preţul reglementat pentru energia electrică

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat luni deciziile privind stabilirea preţului reglementat pentru energia electrică livrată și a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate. Deciziile vizează perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.

Perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici. Ca și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

Producătorii în cauză sunt S.N. Nuclearelectrica S.A., S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., OMV Petrom S.A. și Complexul Energetic Oltenia S.A. ANRE a aprbat și ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță: CEZ Vânzare S.A., Electrica Furnizare S.A., E.ON Energie România S.A., Enel Energie S.A., Enel Energie Muntenia S.A., Engie România S.A. și Tinmar Energy S.A.

De la 1 ianuarie 2021, piața se liberalizează complet

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet. Furnizarea energiei electrice se va realiza în regim concurențial.

Măsura vizează inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

Pentru a veni în sprijinul clienților casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligațiile furnizorilor de ultimă instanță și modalitățile de informare a clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Lasă un răspuns