Tăriceanu, declarație dură la ședința solemnă despre Basescu securist

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut o declarație-șoc în plenul Parlamentului, la ședința solemnă cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluție. El a spus că este grav că România a avut „un informator al Securității în funcția de Președinte timp de 10 ani”, cu referire la Traian Băsescu. Afirmația a fost făcută în prezența unor ambasadori, fețe bisericești, membri ai Guvernului, a Familei Regale si veteranilor de război. Tăriceanu s-a referit și la binomul SRI-DNA pe care acesta l-a taxat în discursurile sale publice din ultimii ani. Șeful ALDE a zis că în România se „sacrifică” drepturile și libertățile cetățenilor „pentru a justifica lupta împotriva corupției și abuzurile ei”.

Culmea ironiei, tocmai Băsescu a condamnat regimul comunist în 2006

De amintit că tocmai Băsescu a condamnat în 2006 regimul comunist ca fiind un regim criminal. Securitatea a fost „o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, spunea fostul președinte atunci, în Parlament. „Partidul a fost creierul sistemului represiv, iar Securitatea instrumentul care a pus în practică deciziile politice. Ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei”, afirma Băsescu.

Băsescu, dovedit turnător de CNSAS și de Curtea de Apel

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat însă calitatea de colaborator al Securității în privința lui Băsescu. Decizia nu este definitivă și fostul președinte al României a făcut recurs. CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul Băsescu după ce la dosarul său au apărut noi probe. Potrivit acestor probe, Băsescu și-a turnat colegii de facultate, semnând note cu numele conspirativ ”Petrov”.  CNSAS suține că Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi față de regimul comunist. Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ. El a subliniat că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”. El a fost șicanat chiar la ultimele alegeri de un celebru protestatar pe tema colaborării cu Securitatea. (site news)

Lasă un răspuns