Tamiflu, medicamentul minune împotriva gripei, dispare din farmacii

Medicamentul Tamiflu se vinde zilele aceastea în farmaciile din România ca pâinea calda. Stocurile s-au epuizat iar pacienţii care ar putea avea  nevoie nu prea mai au de unde să-l cumpere.

Tamiflu recomandat de  profesorul Adrian Streinu-Cercel

În timp ce numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă creşte zilnic în România, cresc  şi vânzările de medicamente, atât simptomatice, cât şi antivirale. După ce profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase, a declarat că există un medicament-minune care „ia cu mâna“ simptomele gripei în 24 de ore, dar pe care medicii s-ar feri să-l prescrie, românii au luat cu asalt farmaciile.

Deşi informaţia era dată într-un anume context, în care se critică excesul de prezentare în serviciul de Urgenţă strict pentru diagnosticare şi excesul de teste rapide efectuate chiar în condiţiile în care semnele clinice sunt evidente, „consumatorul“ a reţinut doar informaţia că există un medicament-minune, pe care nu strică să-l ai în casă.

Medicamentul Tamiflu, greu de găsit in farmaciile din Slatina

Oseltamivir-ul, comercializat cel mai des sub denumirea Tamiflu, poate fi eliberat din farmacii doar în baza unei reţete. Ce se întâmplă în ultimele zile este însă departe de regulile stricte după care ar trebui să se elibereze acest medicament. Farmacii întregi şi-au epuizat stocurile (unele având stocuri chiar din anii trecuţi, pentru că medicamentul are valabilitate 5 ani) şi nu mai pot onora noile cereri pentru că nu mai găsesc antiviralul la distribuitori. E problema farmaciilor mici, nu şi a marilor lanţuri care au în spate reţele de distribuţie, se plâng reprezentanţii celor dintâi.

Cititi si de ce Romania acheltuit 25 milioane de euro pentru-tratamentul-cu-tamiflu

„De cel puţin două săptămâni căutăm şi nu se mai găseşte la distribuitori. Noi nu am avut mult pe stoc, însă cererea a crescut în ultimele zile foarte mult. Toţi părinţii caută, au aflat că trebuie să ia Tamiflu, iar dacă apar simptome, să-l administreze. Dacă le curge nasul, fac febră, să-l ia, aşa li s-a spus“, este informaţia pe care o primim în una dintre farmaciile din Slatina.

Asta în condiţiile în care în câteva şcoli din Slatina au fost, într-adevăr, confirmate cazuri de gripă, toate forme uşoare, tratate la domiciliu Alte farmacii mici de asemenea au rămas fără Tamiflu şi au greutăţi în aprovizionare, în timp ce informaţia că o anume farmacie din oraş are acest produs, distribuită pe Facebook, a dus la vânzări de zeci de cutii într-o singură zi, luni, 27 ianuarie 2020, o performanţă neegalată, în alţi ani, poate într-un sezon întreg. Se cumpără Tamiflu atât în concentraţie pentru copii, cât şi pentru adulţi, preţul nepărând a fi o problemă (în medie, costă 46 lei cel pentru copii, 80 lei pentru adulţi).

Medicamentele nu pot fi luate fără recomandarea medicului

Deşi teama de a trece printr-un episod de gripă este mare, precauţia în administrare trebuie să domine, atrag medicii atenţia, reamintind că ar trebui să ne îngrijorăm la apropierea sezonului rece şi să ne vaccinăm, nicidecum să alergăm în plin sezon gripal după antivirale. Asta pentru că ceea ce multă lume a perceput a fi „medicamentul minune“ este un produs farmaceutic cu eficienţă doar în cazul gripei. Ca orice medicament, are şi efecte adverse.

Medicul de familie pediatru Dorin Costescu a explicat în ce condiţii este indicat antiviralul.

Aflati cum poate fi gripa tratata rapid cu un medicament antiviral/

„Ca orice medicament, trebuie luat doar la indicaţia medicului. Acest medicament are o indicaţie doar pentru gripă, în momentul în care această este confirmată prin teste serologice sau teste rapide. De asemenea pentru prevenţia gripei, doar în cazul în care persoanele au avut contact în mod direct cu o persoană care a fost cu siguranţă diagnosticată în urmă testelor amintite mai devreme. Aceste medicamente nu sunt a fi luate de capul nostru, aceste medicamente au nişte reacţii adverse: greaţă, vărsături, dureri musculare…“, a precizat medicul.
Accesul la această categorie de medicamente, restricţionat
 

Doctorul Costescu este chiar de părere că ar trebui restricţionat accesul la această categorie de medicamente. „Acest consum de medicamente, exact ca şi în cazul antibioticelor, trebuie restricţionat. (…) Aceste medicamente au, unele dintre ele, metabolizare hepatică, metabolizare renală. Nu este cazul să punem o sarcină suplimentară asupra rinichiului, asupra ficatului, doar prin simplul fapt că vrem să luăm ceva. În primul rând, chiar în prospectul acelui medicament se spune că nu înlocuieşte vaccinul antigripal. Oamenii ar trebui să înţeleagă că ar trebui să ne facem vaccinul antigripal în primul rând şi după aceea să ne facem griji cum să tratăm. Cel mai bine este să prevenim: să avem o schemă de vaccinare corectă, să consumăm fructe şi legume prospete, să avem o dietă adecvată, să nu pierdem nopţile, să avem 8 ore de somn, mese regulate, un stil de viaţă sănătos. Acest stil de viaţă sănătos ne creşte imunitatea, nu doar prin medicamentaţie“, a mai spus medicul. site news

Lasă un răspuns