FOTO mediafax

Străzile din Capitală, spălate cu substanțe care „ucid” virusurile. OMS contrazice metoda: Nu există dovezi

În timp ce primăriile din Capitală se laudă că spală străzile cu substanțe care omoară coronavirusul, Organizația Mondială a Sănătății – România susține că, în acest moment, „nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.”

Ce substanțe folosesc primarii pentru străzile din Capitală

Primăria Generală îi informează pe bucureșteni că operațiunile de dezinfecție „se realizează cu aparatură profesională, nebulizatoare și cu atomizoare, fiind folosită substanța BIONET A15 (substanța biocidă), avizată de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

”Primaria Sectorului 1 se laudă că pulverizează pe domeniul public cu „un virucid cu eficiență dovedită în combaterea coronavirușilor.” Acest lucru ar fi certificat chiar de către producător.

Primăria Sectorului 2 susține că în imobile se dezinfectează holurile comune, cutiile poștale, lifturile, balustradele și fiecare etaj în parte, cu „substanța Aldezin care este certificată de Ministerul Sănătății, Comisia de Națională pentru Produse Biocide. Substanța folosită nu este periculoasă pentru oameni sau animale de companie.

”În Sectorul 3, deși nu ni se spune numele soluțiilor cu care se dezinfectează, locuitorii sunt asigurați că prin intermediul unor tunuri se „pulverizează substanțe de dezinfecție asemănătoare celor folosite în China.

”Primăria Sectorului 4 spune că folosește „soluții pe bază de peroxid de  hidrogen, non-toxice și prietenoase cu mediul înconjurător”.

În ceea ce privește Sectorul 5, primarul Daniel Florea, prin intermediului unei postări pe Facebook, îi roagă pe cetățeni să nu iasă din case întrucât în sector se dezinfectează cu substanțe cărora nu le dă numele, dar spune că sunt „avizate de Comisia de Biocide a Ministerul Sănătății, au un spectru larg de aplicare și sunt puternic virucide, bactericide, fungicide și algicide, necorozive și biodegradabile.”

Ce spune OMS – România

Organizația Mondială a Sanătății (OMS) – România recomandă să se folosească doar detergenții convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. Asta pentru că, pe baza cunoștințelor științifice disponibile, susține OMS, „nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.” 

În ceea ce privește utilizarea hipocloritului, OMS susține că există informații contradictorii privind capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune.

În ce condiții se folosesc aceste soluții

Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene.

Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării. site news

Lasă un răspuns