Stop mafiei, ministrul Alexe demolează combinațiile milionarilor care vin să se îmbogățească în România

Stop mafiei, ministrul Alexe demolează combinațiile milionarilor care vin să se îmbogățească în România. Ministrul demis al Mediului, Costel Alexe, a anunțat, joi, că s-a luat decizia ca ciocârlia și capra neagră să fie puse sub protecție, în condițiile în care, până acum, vântoarea acestor două specii era permisă fără vreo restricție.

Stop mafiei, ministrul Alexe demolează combinațiile milionarilor care vin să se îmbogățească în România

„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România pentru care, din păcate, până acum vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlie şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, a fost scoasă de sub protecţie”, a declarat ministrul Mediului în cadrul unei conferințe de presă.

Decizia și punctul de vedere al Ministerului Mediului vor fi transmise Guvernului, a mai precizat Costel Alexe. 

Citește și Primarul Tudorache, RĂZBOI mafiei terenurilor care stau sub un munte de gunoaie

Potrivit reprezentanților Societății Ornitologice Române (SOR), ciocârlia de câmp a fost introdusă, în anul 1996, pe lista păsărilor care se vânează, fiind o specie dorită de vânătorii străini, mai ales de cei italieni. 

Ciocârlia, foarte vânată în pădurile din România

Ulterior, în anul 2006, specia a redevenit protejată, însă doar timp de un an, iar în 2015, ca urmare a unei campanii SOR și a organizațiilor membre ale Coaliției Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătăţite.

„An de an, Poliţia Română prinde grupuri mai mari sau mai mici de turişti italieni care braconează specii protejate şi susţin că vânează ciocârlie. Pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc România, iar în ultimii ani astfel de transporturi au fost interceptate în Slovenia şi Croaţia”, au mai transmis reprezentanții organizației. site news

Lasă un răspuns