Statul român, dat în judecată de un fermier deoarece nu este lăsat să lucreze pământul din cauza restricțiilor!

Un fermier a dat statul în judecată pentru că, din cauza carantinei, nu îşi poate lucra terenurile agricole, scrie Agro Tv. Fermierul român a solicitat instanţei dreptul de a părăsi locuinţa astfel încât să-şi lucreze suprafeţele pe care le deţine. Procesul, desfăşurat în premieră în România, s-a judecat la Tribunalul Ialomiţa. Instanţa a respins solicitarea fermierului.

Fermierul Cătălin Niculae a dat statul în judecată

Fermierul Cătălin Niculae a dat statul în judecată pentru că nu își poate lucra terenurile agricole. Acesta a solicitat, printr-o acțiune în instanță, dreptul de a părăsi locuința astfel încât să-și lucreze suprafețele pe care le deține. Procesul, desfășurat în premieră în România, s-a judecat la Tribunalul Ialomița. Instanța a respins solicitarea fermierului. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel București.

Ce a solicitat fermierul

Agricultorul din Țăndărei a solicitat Tribunalului Ialomița dreptul de a-și lucra terenurile în baza unei Ordonanțe Președințiale. A apelat la acest mijloc de a-și cere drepturile deoarece Ordonanțele Președințiale au un caracter urgent de judecată. Urgența în cazul său emană din faptul că trebuie să-și lucreze terenurile pentru a înlătura riscul de compromitere a culturilor înființate. În solicitarea înaintată instanței, fermierul Cătălin Niculae a cerut judecătorilor să admită intrarea și ieșirea din orașul Țăndărei pentru o singură persoană care are atât studiile necesare. Cât și experiența profesională, pentru a supraveghea culturile agricole. Judecătorii Tribunalului Ialomița au respins însă demersul fermierului. Ei au invocat acțiunea ca «inadmisibilă».

În motivarea cauzei, magistrații au precizat faptul că «aparența de drept nu este în favoarea reclamantei. Cererea acesteia promovată pe calea Ordonaței Președințiale apare ca fiind inadmisibilă».

Judecătorii au ținut cont de carantină

Judecătorii au stabilit că, având în vedere carantina impusă la Țăndărei și starea de urgență, fermierul nu are dreptul de a face astfel de solicitări. Totuși, Constituția României, la art. 53, alin. 2, prevede faptul că unele drepturi pot fi restrânse, în niciun caz anulate.

«Potrivit legii fundamentale, anumite drepturi pot fi restrânse în mod proporțional. Ori decizia magistraților anihilează complet drepturile!» explică Cristina Niculae, avocatul acestei cauze. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea cauzei urmează să fie reluată.

Decizia magistraților Tribunalului Ialomița nu este însă definitivă. Ea a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București. Potrivit estimărilor oficiale, la Țăndărei, există aproximativ 10 mii de hectare cultivate cu cereale care trebuie lucrate de fermierii care le administrează.

Ajutor pentru industria agro-alimentară

Chiar dacă România se află în stare de urgență, iar Țăndăreiul în carantină, activitățile din industria agro-alimentară ar fi trebuit susținute de autorități. Cel puțin acestea sunt recomandările experților din cadrul Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București. Într-un studiu aprofundat, postat pe site-ul instituției, specialiștii le recomandă autorităților publice și măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a sprijini industria agro-alimentară. site news

Lasă un răspuns