Statele Unite retrag vizele a peste o mie de studenţi şi cercetători chinezi

Statele Unite vor retrage vizele a peste 1.000 de studenţi şi cercetători chinezi care studiază deja în SUA. Motivul invocat de administrația Trump este acela că studenţii ar atenta la siguranţa naţională. Totodat[, autorităţile chineze acuză SUA de discriminare rasială.

Drept egal la educaţie, dar nu şi pentru chinezii bănuiţi că ar vrea să spioneze SUA, transmite BBC.

Preşedintele Donald Trump a făcut o serie de declaraţii privind chinezii bănuiţi că ar avea legături cu regimul militar. Trump a susţinut că aceştia ar fi furat date clasificate.

Drept răspuns, China a acuzat SUA de discriminare rasială.

Un reprezentant al lui Trump a precizat că vizele au fost retrase „studenţilor cu risc înalt şi academicienilor cercetători”, dar şi că „SUA va continua să primească studenţi şi cercetători legitimi din China care nu au legătură cu partidul comunist chinez”.

}n replic[, Ministrul de Externe chinez a spus faptul că aceste declaraţii reprezintă persecuţie politică şi discriminare rasială. „Încalcă grav drepturile omului în ceea ce îi priveşte pe aceşti studenţi chinezi”, a precizat Zhao Lijan, care a adăugat că „ţara îşi rezervă dreptul de a comenta”.

Mai mulţi studenţi de origine chineză din SUA spun că se confruntă cu atitudini ostile şi suspiciune în campusurile universitare şi că, mai mult, sunt des întrebaţi despre motivul pentru care au ales să studieze în State.

Circa 370.000 de studenţi din China erau înscrişi în universităţile din SUA în anii 2018-2019. site news

Lasă un răspuns