unsplash

Statele Unite au anunțat oficial retragerea din OMS

Administraţia Donald Trump a anunţat oficial, marţi, 7 iulie, Congresul american şi Naţiunile Unite că Statele Unite au iniţiat procedurile pentru retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Congresul SUA a primit înştiinţarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în mijlocul unei pandemii”, a transmis, prin Twitter, senatorul democrat Robert Menendez, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, informează Mediafax.

„ Actuala decizie nu va proteja vieţi americane ori interese, îi lasă pe americani bolnavi, iar America rămâne singură”

„Chiar dacă numesc reacţia lui Donald Trump la Covid-19 haotică şi incoerentă nu se face dreptate. Actuala decizie nu va proteja vieţi americane ori interese, îi lasă pe americani bolnavi, iar America rămâne singură”, a argumentat senatorul democrat.

Administraţia Donald Trump i-a transmis şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, decizia retragerii SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au declarat surse de la Washington citate de agenţia de presă DPA.

Încă de la sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei. „Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, a declarat atunci Donald Trump.

Președintele SUA a cerut şi clarificări din partea Chinei. „Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei în privinţa virusului. Trebuie să avem transparenţă”, a subliniat Donald Trump. Preşedintele SUA a acuzat China că nu a transmis în mod corespunzător informaţii despre coronavirus Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi că a exercitat presiuni asupra OMS pentru „a induce lumea în eroare”.

Preşedintele SUA suspendase contribuţiile financiare către OMS şi ceruse reformarea organizaţiei internaţionale.

La rândul său, Ministrul sănătăţii Germaniei, Jens Spahn, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, că preşedintele Donald Trump, care a ameninţat să pună capăt definitiv finanţării OMS dacă această organizaţie nu face schimbări majore, „are dreptate” și că Organizația Mondială a Sănătății trebuie să sufere reforme majore.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că „ În mijlocul unei crize, când stingi incendii, nu poţi vorbi de reformarea brigadei de pompieri” și că i-ar părea foarte rău să vadă SUA părăsind grupul. site news

Lasă un răspuns