foto facebook

Starea de alertă, adoptată de Guvern. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

Guvernul a aprobat, luni, 18 mai, hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a detaliat conţinutul hotărârii privind starea de alertă.

Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

Ce conține hotărârea de Guvern

„Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a spus Orban.

Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile

El a menţionat că, odată cu aprobarea hotărârii, în baza legii, Guvernul are la dispoziţie „toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile”. 

Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor interne.

Citește și VIDEO – Au fost stabilite amenzile în perioada de stare de alertă. Ce declară Orban

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Important de precizat este că odată adoptat prin Hotărâre de Guvern, actul normativ produce imediat efecte juridice, inclusiv până la votul parlamentarilor. site news

Lasă un răspuns