SRI îşi face bază de antrenament pentru atacuri biologice, chimice şi nucleare

SRI ia măsuri preventive de protecție pentru atacuri biologice, chimice și nucleare. Care sunt costurile proiectului de hotărâre

Deși ne aflăm în plină pandemie din cauza virusului COVID-19, prevenirea dezastrelor de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară se află în vizorul specialiștilor CBRne ai SRI.

Potrivit unui proiect de hotărâre care urmează să fie aprobat de Guvern, Serviciul Român de Informaţii (SRI) vrea să pună la punct o bază de antrenament pentru intervenţia ofiţerilor instituţiei în cazul acestor dezastre.

Baza de antrenament va fi amplasată în județul Giurgiu

Facilitatea va fi realizată de SRI prin unitatea militară 0929, iar lucrările efective vor avea loc în perimetrul UM 0466 din comuna Comana, judeţul Giurgiu, în apropierea bazei în care se pregătesc şi cei care vor să devină „Şoimi ai aerului” sau „Air Marshals”, agenţii pregătiţi să lupte în avion cu teroriştii aerului.  

Costuri de 88,97 milioane de lei

Conform documentului guvernamental, poligonul CBRNe va costa 88,97 milioane de lei cu tot cu TVA, iar finanţarea se va face parţial din fonduri europene.

„Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri alocate prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 5, OS 5.2. «Creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie»), precum şi de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului Român de Informaţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se arată în documentul citat.   

Se vor concepe și testa explozibili

Construcţiile efective vor avea o suprafaţă totală de 12.116 metri pătraţi, iar anexele (drumuri, alei şi platforme) se întind pe 34.682 de metri pătraţi.

Conform documentelor puse la punct de SRI, poligonul va permite o serie de antrenamente complexe cum ar fi intervenţii în caz de atacuri de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară, dar şi exerciţii pentru altfel de tipuri de acţiuni.

Concret, în primul rând, va exista un poligon care va permite antrenarea personalului pentru acţiuni în cazuri de atacuri CBRNe, dar şi de dezamorsare-neutralizare a unor dispozitive explozive improvizate.

Apoi, ofiţerii SRI vor putea testa mijloace şi metode de intrare în obiective prin intermediul explozivilor, adică prin aruncarea în aer a unor pereţi pentru pătrunderea într-o clădire ocupată de elemente ostile. În plus, poligonul respectiv va permite distrugerea unor muniţii vechi, iar experţii SRI vor putea testa puterea şi efectele produse la detonarea unei varietăţi mari de muniţii şi explozivi.

Simularea situațiilor reale

Pe de altă parte, vor exista mai multe clădiri cu amenajări care vor permite simularea cât mai reală a unor situaţii de intervenţii asupra dispozitivelor explozive improvizate asociate cu un agent CBRNe.

Concret, aici se vor pune în practică scenarii de intervenţie în cazul unor bombe artizanale care ar putea, după declanşare, să împrăştie substanţe chimice, biologice, radiologice sau nucleare.   

Mai mult, va fi construit şi un poligon urban, adică va fi ridicat un mic orăşel care va fi compus din blocuri de locuinţe, restaurant, terasă, benzinărie şi spital. Pentru o cât mai mare acurateţe, se vor ridica şi o secţie de poliţie, o ambasadă, o şcoală, o piaţă, un hotel şi mai multe chioşcuri de comerţ stradal, iar întregul ansamblu va fi dotat şi cu manechine umane.

Practic, va fi un poligon urban asemănător oarecum celor amenajate de US Army în timpul Războiului Rece pentru studierea, în condiţii tot mai reale, a efectelor exploziilor nucleare asupra unor localităţi.    

Totodată, va fi amenajat şi un poligon clasic unde experţii CBRNe ai SRI vor putea executa tragerile cu diverse tipuri de armament, dar şi o pistă militară cu obstacole pentru pregătirea fizică şi psihologică (testarea la claustrofobie, între altele) a personalului de intervenţie.

Va mai exista şi o clădire administrativă în care va funcţiona un punct de comandă şi în care vor exista săli de pregătire, vestiare şi magazii de muniţie şi armament. site news

Lasă un răspuns