Zece oameni din Iași au murit după ce au băut spirt contrafăcut

Spirtul a devenit un lux, din cauza coronavirus. Ce măsuri va lua Consiliul Concurenței în privința prețurilor produselor sanitare

Spirtul a devenit un lux, din cauza coronavirus. Piaţa produselor sanitare nu funcţionează bine în această perioadă, existând scumpiri chiar şi de 100%.

Autorităţile se pregătesc de plafonarea preţurilor sau de rechiziţionarea produselor, dacă situaţia nu revine la normal, a declarat, miercuri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare”

„Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. Pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. Aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. O observăm cu atenţie. Avem în derulare investigaţii. Iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenţi la ce se întâmplă. Dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenţii”, a spus Chiriţoiu.

Spirtul a devenit un lux

El a precizat că preţurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.

„Dacă vedem o creştere de 10-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice. Deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie.(…) În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri. Cum ar fi rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi. Sunt mijloace mai brutale, pe care nu e bine să le luăm cu uşurinţă. Dar dacă va fi nevoie vom ajunge acolo…”, a subliniat şeful Concurenţei.

Întrebat care este orizontul de timp în care ar putea fi luate aceste măsuri, Chiriţoiu nu a putut răspunde cu precizie.

„Nu ţine numai de noi, de Consiliul Concurenţei. Noi putem face investigaţii. Restul, dacă ajungem la alte măsuri, necesită o coordonare între instituţii şi nu putem decide numai noi. Acum facem schimb de informaţii cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Ministerul Sănătăţii”, a mai spus el. site news

Lasă un răspuns