Șoc economic: Frații Micula pun sechestru pe 27% din acțiunile Nuclearelectrica

Frații Micula au reușit să pună sechestru definitiv asupra a 67 de milioane de acțiuni deținute de statul român la Nuclearelectrica. Asta înseamnă că sechestrul a fost pus pe 27% din acțiunile deținute de Ministerul Economiei. Totul pornește de la o datorie de 395 milioane de euro a statului român către frații Micula. Ei au câștigat la Curtea de arbitraj internațional un proces cu statul român și trebuie să primească această sumă. Inițial, datoria era de 84,5 milioane de euro, restul până la 395 de milioane reprezentând dobânzi și penalități. În condițiile în care statul român nu a plătit datoria, frații Micula s-au îndreptat către companiile de stat. O altă victimă colaterală este Romatsa, care are conturile blocate de luni de zile.

Gigant energetic de stat, sechestrat pe bucăți de doi privați

Nuclearelectrica este una dintre cele mai profitabile companii ale statului, după cum sitenews.ro a scris aici. Gigantul energetic a primit săptămâna trecută de la o firmă de executori judecătorești un sechestru în favoarea creditorilor Micula Ioan si a societăților Multipack SRL și Starmill SRL. Situația este fără precedent pentru România, iar soluțiile nu se întrevăd. Premierul Orban declara la debutul mandatului că situația Romatsa, executată de frații Micula, este o dovadă a inconștienței și iresponsabilității PSD. Oban acuza faptul că guvernările PSD au preferat să tergiverseze dosarul, decât să găsească soluții pentru o înțelegere amiabilă.

Povestea unui proces uluitor, statul s-a împușcat singur în picior

În 2014, România a fost amenințată de Comisia Europeana cu sancțiuni dacă ăți plateste datoria către fratii Micula, la acea vreme dedoar  82 de milioane de euro. Oamenii de afaceri obținuseră despăgubirile într-un proces cu Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Washington, în baza unei clauze de protecție a investitorilor străini. Clauza numită ISDS figurează într-un acord bilateral pentru investiții dintre România și Suedia, din 2003.
Atunci, ca să forțeze mâna statului, Ioan si Viorel Micula au pus sechestru pe actiunile statului la Petrom. Iar sechestrul a fost pus exact când Guvernul Ponta trăgea linia pe proiectul bugetului tarii pe anul 2015. Și atunci statul a preferat să ridice sechestrul și să continue judecata în apel. Rezultatul se vede azi, când datoria este de cinci ori mai mare.

Lasă un răspuns