Șoc: agresorii jandarmeriței rănite la 10 august scapă fără închisoare

Decizie surpriză dată de Judecătoria Sectorului 1 chiar înainte de Crăciun: agresorii jandarmeriței Ștefania de la protestele din 10 august 2018 scapă de închisoare cu executare. Ei vor plăti o sumă către jandarmeriță și Spitalul de Urgență. Ea va primi 10.000 euro de la 3 agresori, deși solicitase despăgubiri de 100.000 euro. Celălalt jandarm lovit la proteste nu va primi nici un ban și la fel Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, care se constituiseră în părți civile. Agresorii au primit doar închisoare cu suspendare. Ei vor trebui să presteze muncă în folosul societății la Arhiepiscopia București, la o școală din Chiajna, la Administrația Cimitirelor sau Protecția Copilului. De asemenea, aceștia nu vor mai avea voie în următorii ani să mai meragă la proteste, meciuri sau concerte. E vorba despre tot ceea ce înseamnă adunări publice. Decizia nu este definitivă.

Jandarmerița Ștefania, folosită cinic de Putere în scandalul 10 august

Ștefania Nistor a fost protagonista unui episod violent în timpul protestelor din 10 august 2010. Ea a fost lăsată în spate de ceilalți jandarmi care se deplasau dintr-o zonă a alta a pieței și a fost bătută de câțiva protestatri care au și dezarmat-o. Inițial, reprezentanții Jandarmeriei au declarat că Ștefania va rămâne probabil paralizată din cauza loviturilor, informație care s-a dovedit total falsă. Ulterior s-a dovedit că Ștefania a ajuns ”pe picioare” la spital, de unde a fost externată câteva zile mai târziu.

Amintiri terifiante din timpul violențelor

Totuși, experiența tinerei jandarmerițe a fost una teribilă. „În momentul în care am fost prinsă în busculadă am căzut pe sol, atât eu cât și colegul meu, Cristian. Din acel moment, mai mulți bărbați au început să ne lovească cu pumnii și cu picioarele! Eram loviți cu sete, cu sălbăticie și în ciuda faptului că-i imploram să nu ne mai lovească, aceștia nu s-au oprit. M-am temut pentru viața mea. Am fost plină de vânătăi pe spate, pe mâini, am avut foarte multe hematoame în cap, în spate, pe gât, în zona cervicală”, a povestit Ștefania câteva zile mai târziu. Huliganii și-au recunoscut faptele și spun că le regretă.

Ștefania a dat în judecată Jandarmeria

Jandarmerița a deschis un proces și împotriva Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Tânăra s-a alăturat altor peste 200 de colegi care își cer drepturile bănești pentru o perioadă în care, spun ei, nu au primit salariul cuvenit.Dosarul se judecă la secția de Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, și se referă la drepturile funcționarilor publici. Mai precis, jandarmii susțin că salariul lor nu a fost calculat în funcție de salariul minim brut la nivel național. Mai multe grupări de jandarmi din țară au acționat în instanță, la mijlocul acestui an, unitățile din care fac parte pentru recuperarea banilor cuveniți.

Procesul se va decide în 2020

În cazul Ștefaniei Nistor, procesul a început la Tribunalul București, secția conflicte de muncă și asigurări sociale, care și-a declinat competența în favoarea Secției 2 Contencios Administrativ și Fiscal. De aici, dosarul Ștefaniei și a altor 9 jandarmi a ajuns la Tribunalul Vâlcea, județul de unde provin aceștia. Primul termen al procesului este stabilit pentru data de 10 ianuarie 2020. (site news)

Lasă un răspuns