Situație oribilă la Spitalul Universitar: pacienţi decedaţi, abandonaţi pe scările interioare

Decedaţi ambalaţi în saci de plastic şi abandonaţi pe scările interioare ale spitalului. Se întâmplă în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit deputatului Emanuel Ungureanu. Deputatul USR a și prezentat imagini în acest sens. „La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti patronat de iubita lui Sorin Oprescu, Adriana Nica, morţii sunt abandonaţi cu orele pe scările interioare în dispreţ total faţă de cel decedat”, arată deputatul. Imaginile postate au fost realizate de către un asistent medical avertizor de integritate care lucrează în spital. Acesta arată că sunt încălcate norme de etică şi procedurile operaţionale ale spitalului.

Vezi alte imagini dure postate de deputatul USR dintr-un spital românesc unde domnește mizeria.

Ce spune procedura în asemenea cazuri

„Pe lângă aspectele de bun simţ care ţin de respectul pentru cel decedat şi pentru cei vii care circulă pe scările interioare ale spitalului şi sunt expuşi la supliciul de a vedea un mort înfăşurat în cearceaf lângă scări, conducerea spitalului a încălcat o procedură operaţională. Aceasta fusese instituită în mandatul vechiului manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cârstoiu. Conform acestei proceduri, pe fiecare etaj din acest spital, trebuia amenajată o cameră specială unde după ce se constată decesul unei persoane, cadavrul este păstrat 2 ore pe secţia unde a decedat bolnavul şi apoi este dus la morgă”, se arată în postare.

Cine trebuia să verifice procedurile referitoare la decedați

Autoritatea Naţională pentru Managementului calităţii în Sănătate (ANMCS) ar fi trebuit să verifice în timpul procedurilor de acreditare, dar şi după, dacă aceste proceduri de manipulare a pacienţilor decedaţi sunt respectate, mai arată politicianul. Ungureanu mai scrie că pe secţiile din spital, pacienţii morţi nu sunt protejaţi de saci negri, aşa cum este normal şi se procedează la UPU. Ei sunt înfăşuraţi într-un simplu cearceaf ordinar. „Este inutil să vă spun că imaginea unui câine vagabond şi sacii de gunoi de la intrarea în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt parte din peisajul cu care ne-am obişnuit în spitalele din Bucureşti”, mai scrie Ungureanu.

Vezi și imaginile postate de Ungureanu din sala în care a luat foc pacientul operat la Spitalul Universitar.

Reacție incredibil de îngăduitoare a Asociației Pacienților

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a luat cunoştiinţă de acest caz şi a mers în control la instituţie, joi. „Într-adevăr, s-au încălcat protocoalele. Cadavrul a fost scos pe scara interioară cu zece minute înainte de a se face două ore de la deces, la scara respectivă neavând totuşi acces alţi pacienţi din spital. Există însă, circumstanţe atenuante. Cadavrul fiind scos din sală din cauză că alt pacient, în viaţă, avea nevoie să fie cazat de urgenţă în patul respectiv”, a explicat preşedintele ANPP, Vasile Barbu. Acesta a mai precizat că spitalul nu are paturi suficiente pentru pacienţi, din cauza lipsei de spaţiu. „Ar trebuie modificate procedurile. Nu este în regulă ca un pacient să stea cu un cadavru în patul de lângă el timp de două ore”, a mai adăugat specialistul.

Reacția sa pare incredibil de îngăduitoare. Mai ales că dl Barbu era, de obicei, necruțător cu autoritățile sanitare. Mai tot timpul, pe bună dreptate. Iar în modificarea procedurilor, asociația pe care o reprezintă ar trebui să aibă un rol principal. (site news)

Lasă un răspuns