Șefa FMI, Kristalina Georgieva, anunță dezastrul: Recesiunea provocată de coronavirus este mai gravă decât criza din 2008

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, anunță dezastrul economic mondial.Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială. Dar şi a aruncat lumea într-o recesiune care va fi „mult mai gravă” decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu.

”Această criză este fără precedent”

A declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să facă eforturi pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare afectate de coronavirus.

”Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” a declarat Kristalina Georgieva.

”Ne aşteptăm la o recesiune globală majoră”

Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass.

”Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră” a spus David Malpass.

Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva. Ea a precizat că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente. Unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

Apelul FMI şi OMS

FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată pentru consolidarea sistemelor medicale. Pentru plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie.

”Rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi”, au subliniat cei doi oficiali.

Peste un milion de oameni sunt infectaţi cu COVID-19.Peste 53.000 de persoane au decedat la nivel global până în acest moment. site news

Lasă un răspuns