Se retrage unul dintre cei mai valoroși handbaliști din lume – are 40 de ani și a marcat 1853 de goluri pentru națională!

Valur, la ultima sa echipă din carieră, Paris-Saint Germain

Vorbim de islandezul Gudjon Valur Sigurdsson, născut la Reykjavik, pe 8 august, 1979. Un handbalist cu mare apetit de goluri, o extremă stângă fără rival în lume, incomparabil, dacă ne gândim la numărul de goluri marcate pentru naționala sa – a debutat pentru Islanda la 19 ani și a rămas în vestiarul mare preț de 21 de ani, timp în care a bifat prezența în 356 de meciuri oficiale. A marcat 1853! de goluri pentru țara sa, un  număr impresionant de reușite, peste recordul ce-l deținea maghiarul Peter Kovacs, 1700, dar și peste cele 1414 goluri marcate de legendarul jucător roman Vasile Stângă!

La Olimpiada din 2008, de la Beijing, Islanda a câștigat medalia de argint, iar Gudjon a fost al doilea în clasamentul marcatorilor, cu 43 de reușite, fiind nominalizat și în primul ”șapte” al Jocurilor!

Handbalul mi-a deschis o lume, prin care m-am plimbat cu drag!

”După 25 de ani de competiții, la nivel de seniori, și 21 de ani la echipa națională, am decis să mă retrag. În acest moment al vieții și carierei mele, aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au stat lângă mine, indiferent de rezultatele obținute. Și mă gândesc la coechipieri, la antrenori, la medici, la managerii de echipă, la susținători și chiar la adversari. Nu în ultimul rând aș vrea să mulțumesc familiei mele, în special soției, Thora, și copiilor mei, Ina, Jona și Jason, care m-au înțeles și m-au sprijinit să devin cel mai bun. Handbalul mi-a deschis o lume, în care m-am plimbat cu drag. Rămân amintirile, dulci și amare, și oamenii pe care i-am cunoscut, în drumul meu”, a declarat Valur, pe contul său de Instagram.

Juniorul român Rareș Bursuc n-a pierdut ocazia unei fotografii, când Valur a fost la Piatra Neamț

În Germania a atins apogeul!

Se poate spune că este un moment emoționant în viața islandezului, ba chiar cu multe păreri de rău, pentru că a fost unul din cei mai apreciați handbaliști din toată Europa și la nivel de cluburi. A debutat în Islanda, la AK Akureyri, după care a fost adoptat de handbalul german – a fost de două ori jucătorul anului, iar în 2006 a primit și titlul de golgeter. A jucat la cele mai bune grupări din Germania: TUSEM Essen, 4 ani, Vfl Gummersbach, 3 ani, Rhein-Neckar Lowen, 3 ani, THW Kiel, 2 ani, din nou la Lowen, pentru alți 3 ani. A Mai jucat la AG Kobenhaven, Danemarca, un sezon, și alte două campionate în Spania, la FC Barcelona. În 2019 s-a transferat la Paris Saint-Germain, o mișcare bună, dacă ne gândim că islandezul s-a retras de pe semicerc în plină glorie, echipa sa primind titlul national al Franței, în acest sezon.

P.S. L-am cunoscut pe Valur, cu ceva ani în urmă, când naționala islandeză a venit în România, pentru un joc oficial cu tricolorii, meci ce conta pentru faza a II-a de calificare, la Europeanul din 2014. Era noiembrie, 2012, și partida se juca la Piatra Neamț, unde se inaugural Polivalenta la care s-a lucrat mai bine de 10 ani. I-am însoțit pe islandezi la Piatra, iar în autocar, preț de câteva ore, i-am surprins pe nordici în mai multe ipostaze. Era clar că Valur se erija în căpitan de echipă și în afara semicercului, iar colegii lui țineau cont de spusele celui mai valoros handbalist islandez din toate timpurile. Sigurdsson a fost deschis cu mine, am vorbit despre viața din Islanda, a făcut aprecieri excelente despre locurile din România, devenisem, oarecum, amici. Mi-a promis că în retur, dacă voi merge în Islanda, imi va arăta locuri deosebite din țara lui, dar n-am mai avut șansa asta, pentru că fostul președinte de atunci, Cristian Gațu, considera că un ofițer de presă al Federației nu prea are ce face în acest al doilea meci. Știa el că tricolorii aveau s-o încaseze rău și în capital Islandei! Oricum, a fost interesantă experiența cu echipa Islandeză și cu liderul lor din teren – Takk, Valur, parcă așa se spune mulțumesc în islandeză!

Lasă un răspuns