Foto: Consiliul Județean Arad

Spitalul Județean Arad are aparate de sterilizare noi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a fost dotat cu aparate de sterilizare de generaţie nouă, unice în judeţul Arad. Finanţarea a fost de 1,5 milioane de lei.
Reprezentanţii spitalului spun că noile echipamente vor reduce timpul de sterilizare la jumătate.

Foto: Consiliul Județean Arad

„Aceste aparate sunt de înaltă performanţă, sunt de ultimă generaţie în România. Acum putem să-i invităm şi pe operatorii din privat să vină să sterilizeze instrumentele la noi”, a spus managerul SCJU Arad, Carmen Lucuţa.
Unul dintre echipamente, cu o capacitate de 930 litri, poate steriliza instrumentele în 25 de minute, la temperaturi de peste 130 de grade. Al doilea echipament pus în funcţiune este de sterilizare cu plasmă, la temperatură joasă. Acesta va fi folosit pentru tubulaturi sau instrumente foarte sensibile, cum ar fi cele pentru oftalmologie, care nu suportă temperaturi ridicate.
„Este singurul aparat din judeţ cu plasmă şi ne-am bucura dacă toată lumea ar beneficia de serviciile lui şi ale noastre implicit”, a spus Doina Matula, şefa Secţiei de Sterilizare.

Unde sunt folosite echipamentele de sterilizare achiziționate

Cele două echipamente deservesc 11 săli de operaţie şi toate secţiile din clădirea centrală a SCJU Arad, dar şi secţii aflate în alte imobile, cum sunt ORL, Oftalmologie, Dermato-venerologie şi Oncologie.

„Astăzi am reușit să terminăm sterilizarea pentru tot spitalul. Am inaugurat o nouă investiție importantă: reamenajarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație a Stației Centrale de Sterilizare, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care deservește toate secțiile din spital, precum și 11 săli de operație. Tot pentru sterilizarea instrumentelor medicale au mai fost achiziționate opt mașini de spălat instrumentar care sunt amplasate în cadrul Blocului Operator I, în valoare de 811.000 de lei. Datorită noii aparaturi achiziționate din bugetul propriu al Consiliul Județean Arad, timpul de sterilizare a instrumentarului chirurgical se înjumătățește. Modernizarea și dotarea serviciului aduce în primul rând un plus valoare în ceea ce privește siguranța pacienților, prin reducerea infecțiilor intraspitalicești.

Această investiție vine în urma unei alte investiții a Consiliului Județean Arad, în  valoare de peste 600.000 de lei. Prin această investiție s-a reamenajat și dotat cu aparatură performantă și Stația Centrală de Sterilizare a Secţiei de Obstetrică – Ginecologie, punctul de lucru din strada Episcopiei. Din acești bani s-au achiziționat echipamente medicale, s-a reorganizat întreaga structură a staţiei de sterilizare, au fost redesenate circuitele și modernizate încăperile. Sunt respectate toate normele actuale, impuse la nivel european. Prin aceste investiții putem să ne adresăm și mediului privat din municipiu și din județ. Așa vor putea fi aduși bani în plus pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Foto: Consiliul Județean Arad

Finanţarea achiziţiei a fost asigurată de Consiliul Judeţean Arad. Acesta a mai cumpărat opt maşini de spălat instrumente medicale pentru Blocul Operator al SCJU, care au costat peste 800.000 de lei.

Lasă un răspuns