sursa: Google

Scarlatină la o grădiniță din Galați

Inspectorii sanitari din Galați sunt în alertă după ce un caz de  scarlatina a fost confirmat la o grădiniţă din oraș. Pentru a limita răspândirea bolii, clădirea unității de învăță va fi dezinfectată, iar colegii copilului vor fi consultați de medic.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Galați, boala a fost confirmată la un copil din cadrul Grădiniței cu program prelungit nr. 36. Personalul medical care supraveghează colectivitatea va face triaj epidemiologic în fiecare dimineaţă, iar în sălile de clasă se va face curăţenie generală şi dezinfecţie.

„Se iau măsurile normale în această situație. Se va face dezinfecția întregii clădiri, iar părinții vor fi informați despre cazul de scarlatină. Copiii vor merge să facă testul medical care arată prezența bolii, nu îi obligăm, este nevoie de acordul părinților. Au mai fost astfel de cazuri, luăm măsurile care se impun.”(IȘJ Galați)

În grădința din Galați lovită de scarlatină învață peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.

Cum recunoaștem scarlatina

Scarlatina este o boală infecțioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic grupa A. Boala apare în colectivități de copii in special în lunile noiembrie si decembrie. Perioada de incubație la scarlatina variaza între una si 10 zile de la momentul infectării, cu o medie de 3-6 zile, iar boala începe cu febra, vărsaturi și dureri în gât.

Scarlatina afectează cu precădere copiii între cinci și zece ani. Copilul diagnosticat cu scarlatină trebuie internat și izolat. Răspândirea acestei boli se face pe cale aerogenă, prin obiecte, mâini murdare și produse alimentare contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A.

Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina este provocată de o bacterie – treptococul beta-hemolitic de tip A – și nu de un virus.

  • Scarlatina debutează brusc cu febră mare, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și, posibil, vărsături
  • Copilul refuză mâncarea, are dureri la înghițit. Ganglionii de sub bărbie și din părțile laterale ale gâtului sunt inflamați și dureroși la pipăit.
  • Limba suportă diverse modificări- în prima zi aceasta prezintă un depozit alb, în a doua zi se descuamează dinspre margini spre bază, în a treia zi are vârful descuamat, în a patra zi e descuamată total și capătă un aspect ”ca de zmeură”.
  • Erupţia caracteristică, numită şi exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei. Iniţial, apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi. Erupția este reprezentată de bubițe mici roșii, aspre la pipăit și nepruriginoase – adică fără mâncărime.
  • Pe față, persoana infcetată prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, în contrast cu roșeața pomeților.

Lasă un răspuns