Scandal PSD-PNL pe blocarea finanțării UE pentru autostrada Pitești-Sibiu

Fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat pe pagina de Facebook că cei de la Comisia Europeană au trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu – Pitești din cauza unor probleme de mediu. Reacția a venit de la Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Acesta a negat informația și a precizat că pe 23 decembrie anul trecut Comisia Europeană a cerut informații suplimentare. Datele cerute sunt cu privire la proiect, fiind dat un termen de două luni autorităților române pentru a răspunde.

Asta în timp ce oricum, la noi ritmul de contrucție a autostrăzilor este unul de melc, după cum am scris aici.

Problema este legată de site-urile Natura 2000

Oficialii europeni au cerut un plan de management pentru monitorizarea siturilor Natura 2000, pe care Autostrada urmează să le traverseze. ”Solicitarea Comisiei nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este in desfășurare”, a precizat MFE . În prezent, contract de proiectare și execuție există semnat doar pentru unul din cele cinci loturi ale acestei autostrăzi, respectiv pentru realizarea celor circa 14 kilometri dintre Sibiu și Boița.

Fostul ministru Cuc a declanșat scandalul

”Un lucru foarte periculos s-a întâmplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructură din România și anume: Comisia Europeană a trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene pentru Sibiu-Pitești din cauza unor probleme pe mediu (pentru cei care nu-și mai amintesc: obiectivul avea acord de mediu obținut în Decembrie 2018). Nimeni din Guvern nu zice nimic. Toată lumea tace! Poate așa e mai bine! Poate așa trebuie! Nu dragi români, nu trebuie așa! În loc să se plimbe pentru poze și văicăreala lor clasică premierul Orban ar fi trebuit să “dea cu pumnul în masă” pentru ca acest proiect să își continue implementarea prin finanțare din fonduri europene!”, a scris pe pagina de Facebook fostul ministru al Transporturilor, social-democratul Răzvan Cuc.

Acesta îl acuză pe premierul Ludovic Orban că, deși a fost la Bruxelles și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni, nu a rezolvat problema finanțării autostrăzii Sibiu-Pitești.”Din păcate, ce nu înțelege sau poate chiar nu stie premierul este că această notificare de suspendare creează un precedent foarte periculos pentru tot ce înseamnă proiecte de infrastructură din România finanțate din fonduri europene!”, a mai adăugat Cuc.

Finanțele spuen că nu e suspendare, ci cerere de informații suplimentare

Replica pentru Răzvan Cuc a venit de la Ministerul Fondurilor Europene. Cei de la Comisia Europeană au trimis într-adevăr o notificare autorităților române prin care cer clarificări referitoare la cererea de finanțare a secțiunilor 1, 4 și 5 ale autostrăzii, pe care Ministerul Transporturilor a trimis-o Comisiei pe 25 octombrie 2019.

Cererea de finanțare trimisă Comisiei Europene pe 25 octombrie anul trecut cuprindea finanțarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru:

Secțiunea 1 – Sibiu – Boița. Valoare: 129.283.334 Euro fără TVA
Secțiunea 4 – Tigveni – Curtea de Argeș. Valoare: 422.082.053 Euro fără TVA
Secțiunea 5 – Curtea de Argeș – Pitești. Valoare: 387.025.316 Euro fără TVA
”Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În situatia în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, scrie în răspunsul trimis de Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea G4Media.ro.

”În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. (…) Echipele implicate în pregatirea proiectului lucrează la finalizarea răspunsului la solicitarea de informații transmisă de CE, răspuns pe care îl vom transmite în timp util”, mai scrie în clarificarea trimisă de MFE.

Soarta autostrăzii este încă neclară, iar probleme noi apar neîncetat. Unele dintre acestea sunt cu totul neașteptate, informații în presă apărând în premieră luna trecută. E vorba despre mii de oamani care nu vor avea carte funciară după expropiere. (site news)

Lasă un răspuns