Scandal în PSD pe prezența la Convenția Pro România: Ciolacu și Firea s-au dus, în ciuda opoziției liderilor care se opun apropierii de Ponta

Liderul PSD, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, au participat, duminică, la Convenția Anuală a partidului condus de Victor Ponta, care a început la ora 12:00, la Palatul Parlamentului. Relațiile dintre PSD și Pro România sunt oscilante, dar de când a preluat Marcel Ciolacu frâiele PSD, acestea s-au mai normalizat. Convenția Națională a celor de la Pro România tulbură, totuși, apele de pe scena politică. Totuși, Ciolacu a întâmpinat opoziție din interior, Mihai Tudose și Claudiu Manda fiind principalii opozanți ai participării lui Ciolacu la Convenția Pro România.

Gabriela Firea a avut un discurs foarte călduros la adresa lui Victor Ponta, numindu-l ”cel mai bun premier al României” și a propus aproape fără echivoc o alianță PSD-PRO România care să o susțină la alegerile locale din 2020. Victor Ponta i-a răspuns afirmativ la propunere, printr-un contraexemplu, cel al candidatului PRO România pentru Primăria Timișoara, proaspăt ieșit din PSD. În timpul discursului său, Firea a făcut aluzii de mai multe ori la o eventuală excludere din PSD, după ce aceasta și-a exprimat susținerea fățișă pentru fostul premier.

Între două discursuri, în sală a apărut Marcel Ciolacu, a cărui prezență a fost semnalată chiar de Victor Ponta care a ironizat momentul spunând că ”era să leșine” când l-a văzut pe liderul interimar al PSD.

Firea, singurul lider PSD care susține alianța cu PRO  România

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, e singura care insistă în PSD pentru o alianţă cu ProRomânia, în condiţiile în care lideri cu greutate ai partidului resping categoric întoarcea lui Victor Ponta în PSD, chiar şi indirect, sub formă de aliat. Motivul: partidul îl consideră în continuare trădător, după ce a pus umărul la moţiunea de cenzură a PNL care a scos PSD de la guvernare în toamna anului trecut, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Citește și despre scandalul dintre Dan Barna și Rareș Bogdan, declanșat de la un interviu și continuat pe facebook.

Practic, Victor Ponta a trimis PSD în Opoziţie, împotriva voinţei partidului, de două ori în decurs de numai patru ani: mai întâi prin demisia din noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv. Apoi prin contribuţia decisivă la trântirea Executivului Dăncilă.

Tudose, principalul obstacol – adversitate totală cu Ponta după plecarea din partid

Mihai Tudose, întors în PSD după o scurtă experienţă la ProRomânia, e unul dintre cei mai puternici contestatari ai lui Victor Ponta. „Azi, Pro România e un partid-balama şi cred că după alegeri nu o să mai fie în Parlament“, a spus Mihai Tudose într-o emisiune la Realitatea Plus. Întrebat dacă există posibilitatea ca, la un moment dat, PSD să înghită Pro România, Mihai Tudose a răspuns: „Nici de înghiţit nu înghiţim orice“. Aflat lângă Mihai Tudose, europarlamentarul PSD Claudiu Manda a completat, cu trimitere la Ponta: „Este toxic şi e greu digerabil. E deja mult prea mult. Nu ai cum să ghiceşti a doua zi care va fi poziţia acestui partid. Am putea discuta cu ProRomânia după ce trec testul de 5%“. Fără o alianţă cu PSD, ProRomânia cu greu va putea trece pragul electoral, mai ales că a rămas fără Mihai Tudose.

Partidul condus de Victor Ponta a atins aproape 7% la alegerile europarlamentare, după ce primarii PSD din Brăila, mobilizaţi de Mihai Tudose, au dirijat o parte din voturi către ProRomânia. Acum, Mihai Tudose şi Claudiu Manda vor fi coordonatorii campaniei electorale a PSD pentru alegerile locale şi parlamentare (anticipate), care vor fi organizate simultan, în a doua parte a lunii iunie, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Şi Lia Olguţa Vasilescu a reacţionat virulent după ce Ponta a declarat că nu vrea să se alieze cu PSD la Craiova, acolo unde Olguţa Vasilescu candidează pentru pandidează pentru primărie. „Păi cine l-a invitat la vreo alianţă? Ca să tropăie pe lângă elefant, purecele trebuie să fie chemat… Cum aş putea să mă aliez cu unul din gaşca paraditorilor care făceau dosare nevinovaţilor, pentru că nu le convenea că au crescut prea mult în sondaje şi puneau prea multe întrebări securiştilor care conduceau partidul?“, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook, care a încheiat cu îndemnul: „marş la coteţ, potaie!“.

Nici măcar primarii de sector nu-l vor pe Ponta, frondă la adresa primarului Firea

Gabriela Firea are o relaţia apropiată cu Ponta din 2014, când a fost purtătorul său de cuvânt  la alegerile prezidenţiale, pierdute în faţa lui Klaus Iohannis. Deşi conduce organizaţia PSD Bucureşti, Firea nu i-a convins nici pe primarii de sectoare să facă alianţă cu Victor Ponta, susţin sursele citate. Cei 6 primari PSD din Capitală nu vor să împartă locurile pe lista de consilieri cu ProRomânia, în contextul în care PSD oricum e cotat abia la 15% pe Capitală în sondajele de opinie. Practic, PSD ar mai rămâne doar cu o mână de consilieri în fiecare sector dacă trebuie să împartă posturile cu Ponta, în condiţiile în care PNL şi Alianţa USR-PLUS au procente duble în sondaje. Primarii de sector susţin că Ponta nu are o imagine bună în Capitală, deci nu va aduce voturi în plus pentru PSD. site news

Lasă un răspuns