Sănătatea locuitorilor, pusă în pericol! Măsura luată de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a mers vineri dimineaţa în judeţul Prahova, la Platforma de Deşeuri Municipale Boldeşti, unde sunt blocate două camioane suspecte, încărcate cu deşeuri deosebit de periculoase provenite din spitale, au precizat reprezentanţi ai ministerului de resort.

Potrivit acestora, cele două mașini sunt blocate de către autorităţi, urmând ca inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) să facă un control amănunţit al încărcăturii.

Plângere penală în cazul incineratorului de la Brazi

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri că a făcut o plângere penală în cazul incineratorului de deșeuri medicale de la Brazi (Prahova), în cazul căruia localnicii au făcut sute de plângeri oficiale în care au denunțat poluarea olfactivă care le face viața imposibilă.

Ce reclamă ministrul Mediului pe Facebook 

 Potrivit ministrului Alexe, Garda de Mediu a propus suspendarea activității acestui incinerator dacă firma care îl operează nu aplică ”o serie de măsuri urgente cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020”.Ministrul a scris pe Facebook care sunt principalele probleme la incineratorul care gestionează deșeurile medicale din mai multe spitale din zonă. 


„În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rând vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor. Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol”, a scris ministrul Alexe. 

Cui îi aparține incineratorul de la Brazi

Compania Eco Burn din Ploieşti este deținută de Mihail Ştefănescu, zis Treflă din Ploieşti. El este partener de afaceri şi prieten cu ministrul PSD pentru mediul de afaceri, Radu Oprea, şi cu  Sebastian Ghiţă. Compania Eco Burn a fost fondată în 2008 de Oprea şi Ştefănescu, dar ministrul PSD din guvernul Dăncilă s-a retras din firmă în decembrie 2012, înainte să intre în Senat din partea PSD. Potrivit Riseproject, Oprea, Treflă şi Sebi Ghiţă au fost asociaţi în compania MBTT Development din februarie 2006 până în octombrie 2012. Potrivit presei locale, ministrul Radu Oprea şi Mihai Ştefănescu zis Treflă, alături de familiile lor, controlează grupul de firme Urban, hotelul Angelo D’Oro din Ploieşti, restaurantul Vienna Cafe, firma Ecolact, blocul de locuinţe Urban Residence şi magazinul de delicatesuri La Gastronomia. Potrivit declaraţiei de avere, ministrul Radu Oprea a împrumutat cu peste 100.000 de lei firma Urban Consult din Grupul Urban şi are părţi sociale la Urban Hoteluri şi Restaurante.

Cumetrii cu iz politic 

Presa locală a scris că Treflă i-a botezat copilul deputatei PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. La rândul lui, ministrul pentru mediul de afaceri Radu Oprea este fiul lui Nicolae Oprea, un fost viceprimar PSD al Ploieştiului, vechi prieten cu Mircea Cosma încă de când ei lucrau la întreprinderea comunistă ICIM.

Compania Eco Burn din Ploieşti a încheiat în 2018 un contract acord-cadru de 4.464.000 de lei, adică aproape 1 milion de euro fără TVA, cu Spitalul judeţean Ploieşti pentru servicii de „colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor medicale”. Firma are contracte cu mai multe spitale din Prahova și București. site news

Lasă un răspuns