Sâmbăta Luminată. Unul dintre cei mai importanți apostoli și evangheliști, prăznuit astăzi

A șasea zi din Săptămâna Luminată, sâmbătă, este o zi cu semnificații aparte pentru credincioși.

Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă.

Pe 25 aprilie sunt prăznuiți doi mari sfinți care au marcat creștinătatea: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Evanghelist Marcu

Sfântul Cuvios Vasile, viață duhovnicească în țările românești

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina. Vine în Țară Românească, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu, când viață bisericească și culturală a Țării Românești era în apogeu.

Împreună cu ucenicul sau, ieroschimonahul Mihail, și cu alți călugări, intră în obștea Mănăstirii Dălhăuți, în apropierea orașului Focșani, unde rămâne 20 de ani. Aici este hirotonit preot și la scurt timp numit stareț, chiar dacă nu avea încă nici 30 de ani.

Sfântul Vasile adună în jurul sau o obște de peste 40 de călugări sihaștri, pe care îi deprinde cu ascultarea, smerenia, tăcerea și cu rugăciunea minții. Astfel, starețul Vasile face din obștea să o adevărată școală de trăire isihasta.

După ce înființează câteva mănăstiri în Buzău și Vrancea, se stabilește la Mănăstirea Poiana Mărului.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767. Datorită vieții sfinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința să din 4-5 martie 2003, a hotărât că el să fie trecut în ceață Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu , cu dată de prăznuire 25 aprilie.

Ziarul Lumina

Sfântul Evanghelist Marcu

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel și pe Barnaba, vărul sau, în prima călătorie misionară, iar după ce merge cu Barnaba în Cipru, îl însoțește din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma.

Acolo se întâlnește cu Sfântul Apostol Petru și după predică lui va scrie Evanghelia care îi poartă numele. După tradiție, Sfântul Marcu a înființat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop. Se crede că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paște, fiind scos din catacomba în care savârșea Sfânta Liturghie, legat cu funii și târât prin oraș.

Sfântul Evanghelist Marcu, pomenit de Biserica noastră la 25 aprilie, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei. Leul, semnul distinctiv al Sfântului Marcu, se află pe blazonul Patriarhiei pentru a arată originea apostolică a creștinismului din această zona a Africii. Această este una din cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, membră a „Pentarhiei”. Ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică. site news

Lasă un răspuns