Salariații din IT, miezul unei noi contradicții între Iohannis și Orban

Președintele Klaus Iohannis a declarat că ideea unui tratament fiscal egal este „în esență adevărată”. El spune însă că trebuie avut în vedere că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în 10 ani de la „ceva nesemnificativ la 6% din PIB”. Șeful statului a fost întrebat de ziariști cum comentează declarația premierul Orban. Acesta a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, legat de scutirea de impozit pe venit (de 10%) pentru salariații IT, că „tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”.

„În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul în doar zece ani să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB”, a arătat președintele. În aceste condiții, „trebuie să ne gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv”. „Este o discuție care se va purta”, a mai spus Klaus Iohannis.

Vezi aici ce surpriză neplăcută i-a făcut președintele lui Orban acum două săptămâni.

Premierul susţine în continuare renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată celor din IT. „Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”, a declarat premierul, la HotNews.ro. „Când o vom face, o vom anunța”, a mai spus Orban.

Orban are un fix cu salariații IT, reia tema de un an încoace

Declaraţia premierului pe acest subiect nu este o premieră. Anul trecut, înainte de a ajunge la guvernare, el a afirmat într-un interviu  că această facilitate nu-și mai produce efectele pentru care a fost introdusă. „Oricât de antipatic aș fi unora din IT sau din alte domenii de activitate, eu nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale”, a mai spus Orban anul trecut.

Citește despre reacțiile celor doi după momentul în care au fost huiduiți, acum câteva zile, la Iași.

„Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT. Dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit. După părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități”, a mai spus el în septembrie 2019.

Ce spun patronii firmelor din IT

Patronii firmelor din IT atrag atenţia că o asemenea decizie ar putea aduce dezechilibre mari în industrie. Acest domeniu este serios afectat de problema deficitului de personal. Cam 80% din costurile unei firme sunt costuri cu forţa de muncă. Iar dacă acest cost ar creşte cu 10%, impactul în preţurile finale ale produselor şi serviciilor acestor firme va fi foarte mare. În cazul în care se ia o astfel de decizie cu siguranţă că va fi un impact major şi s-ar putea produce un dezechilibru – susţine Gabriela Mechea, director executiv ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). site news

Lasă un răspuns