Rușii dezvăluie că un Airbus cu 172 de pasageri a fost la un pas să fie doborât de antiaeriana siriană ce lupta cu avioane israeliene

Ministerul rus al apărării spune că un Airbus 320 cu 172 de persoane la bord a făcut o aterizare de urgență în baza aeriană Khmeimim după ce apărarea aeriană siriană aproape că l-a lovit, transmite agenția Ria. Apărarea aeriană siriană încerca să respingă un atac israelian în apropiere de Damasc, transmite agenția rusă de știri. Un purtător de cuvânt al armatei ruse a declarat că patru avioane de luptă F-16 israeliene au tras opt rachete aer-sol către suburbiile Damascului fără să intre în spațiul aerian sirian. Purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov susține că a devenit o obișnuință ca forțele aeriene israeliene să folosească aeronave civile drept scut pentru avioanele sale de luptă contra sistemelor siriene de apărare antiaeriană.

Citește și despre noua incursiune a armatei americane în Orient, ce alt lider Al Qaida a fost lichidat.

Khmeimim este o bază aeriană operată la acest moment de Rusia, fiind amplasată la sud est de orașul Latakia. Baza este un ”centru strategic al intervenției armatei ruse în războiul civil sirian”, potrivit RT.

Dezvăluirea rușilor lovește în avioane militare israeliene

Potrivit lui Konaşenkov, după orele locale 02:00, patru avioane de luptă israeliene F-16 au lansat în mod inopinat opt rachete aer-sol spre suburbiile Damascului fără a intra în spaţiul aerian sirian. Drept răspuns, forţele siriene guvernamentale au folosit sistemele de apărare antirachetă. În acest moment, avionul de pasageri A-320 încerca să aterizeze pe aeroportul din Damasc. Doar datorită acţiunilor operative ale dispecerilor de zbor şi activităţii eficiente a sistemului automatizat pentru dirijarea traficului aerian s-a reuşit scoaterea avionului din zona de atac şi ghidarea lui spre cel mai apropiat aeroport, la baza Khmeimim, a raportat RIA Novosti.

Citește și cum marile companii aeriene își suspendă zborurile spre și dinspre China.

”Operaţiunile aeriene pe care le desfăşoară Statul Major General israelian, folosindu-se de prezenţa avioanelor de pasageri ca mijloc de a se feri sau de a bloca riposta apărării antiaeriene au devenit o caracteristică pentru forţeele aeriene israeliene”, potrivit înaltei oficialităţi ruse, citate de AFP. Radarele israeliene au ”o viziune clară a situaţiei în spaţiul aerian din jurul aeroportul din Damasc”, a subliniat el, acuzând Israelul că-şi ”bate joc complet de vieţile a sute de civili nevinovaţi”.

Citește și : Serbia susţine noul proces de aderare la UE propus de Bruxelles

De la începutul războiului din Siria în 2011, armata israeliană a efectuat sute de lovituri pe teritoriul sirian împotriva unor ţinte iraniene şi ale miliţiilor pro-Teheran, doi aliaţi ai regimului condus de Bashar Al-Assad. site news

Lasă un răspuns