Rompetrol scapă de dosarul penal și de sechestru

Procurorii DIICOT au clasat acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare. Ei au și au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonanțe de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetată pentru o așa-zisă „datorie istorică” față de statul român. În aceste condiții, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totuși, prin ordonanța de clasare, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă de 30 zile. Măsura vizează patru instalații ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari. DIICOT renunță astfel la un dosar vechi pentru a se concentra pe noile anchete.

Sechestrul rămas nu afectează activitatea grupului

Societățiler KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicată decizia ieri. Ordonanta DIICOT a fost emisa pe 5 Decembrie 2019 in Dosarul penal nr. 225/D/P/2006, se arată într-un anunț pe BVB al Rompetrol Rafinare.Potrivit anunțului, prin această Ordonanță au fost clasate acuzațiile penale și ridicate majoritatea măsurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT. Rompetrol susține că măsura provizorie impusă nu afecteaza în niciun fel activitățile Rafinăriei Petromidia și a stațiilor de carburanți Rompetrol.

Rompetrol salută decizia procurorilor

Rompetrol Rafinare este deținută în proporție de 48,1% de KMG INTERNATIONAL. Statul român mai are o participație de 44,7%, iar 7,1% de alți acționari. Grupul KMG Rompetrol salută decizia DIICOT în cauza cunoscută public drept “Rompetrol II”, se arată într-un comunicat de presă. „Prin această decizie, autoritățile române confirmă că multiplele discuții și controverse ridicate de-a lungul timpului nu intră sub incidența legii penale, respectiv nu își au locul în fața autorităților judiciare penale ale statului român”, arată KMG International.

Memorandumul controversat și sechestrul de 600 milioane de dolari

În baza unui controversat memorandum semnat în februarie 2013, între statul român și acționarii kazahi, s-a înfiinșat un fond de investitii. Fondul de Investitii Kazah-Roman, are un aport de capital de 150 de milioane de dolari . Ținta totală a activelor este de 1 miliard de dolari, în funcție de condiţiile de piață. Memorandumul ierta Rompetrol de o datorie istorică estimată de statul român la 600 de milioane de dolari. În schimb, se creea un fond de investiții cu active de un miliard de dolari si răscumpărării a 26,69% din acțiunile pe care statul roman le deține pentru 200 de milioane de dolari. Acea datorie istorică a făcut obiectul dosarul penal la DIICOT. Astfel, în  mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atât rafinăria Petromidia, cât și benzinăriile companiei și alte active. Suma sechestrului ridicându-se la peste 600 milioane euro.

Lasă un răspuns