Românii mănâncă midii recoltate din zone cu fecale. Autoritățile ridică din umeri

Midiile din Marea Neagră ar fi fost recoltate din zone cu fecale, iar autoritățile ridică din umeri. Pescarii români nu mai au voie să vândă midiile culese din Marea Neagră, pentru că autorităţile sanitar-veterinare din România nu au respectat un regulament european de clasificare a apelor contaminate cu fecale.

În luna august a anului trecut, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a oprit operaţiunile pescarilor din Marea Neagră din cauză că apele de pe litoralul românesc nu sunt clasificate, conform Regulamentului CE nr. 854/29 aprilie 2004.  

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, este de altă părere și spune că, ani la rândul, pescarii şi-au desfăşurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanţa pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.  

„După trei ani (n.r. – de pescuit), ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut, am fost la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi am discutat cu fosta conducere a instituţiei despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovaţi că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituţie a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a afirmat Mirea. site news

Lasă un răspuns