România, țara în care spitalele sunt mai înfricoșătoare decât COVID-19

Când primele persoane au prezentat simptome specifice infectării cu COVID-19, au fost necesare peste 50 de telefoane pentru a lua legatura cu un medic epidemiolog și nici așa nu a tresărit cineva la gândul că situația ar putea fi gravă.

Mircea Dinu Bordiniuc, chirurg estetician la spitalul din Suceava, care a fost infectat el însuși cu o formă ușoară a virusului, afirmă că nicio măsură de protecție nu a fost respectată. ”Primeam o singură mască de protecție pe zi, iar unii dintre colegii mei nu au primit nici atât. Unii pacienți erau externați fără a fi testați. Despre unii dintre ei am aflat că sunt infectați după deces. A fost un lanț de decizii greșite.”

România nu este singura țară care se luptă cu epidemia de coronavirus, dar are un număr neobișnuit de mare de cadre medicale infectate. În vreme ce virusul amenință să suprasolicite sistemul medical, angajații spitalelor își depun demisiile, de teama infectării.

România a investit cel mai puțin dintre toate statele membre ale Uniunii Europene în sistemul medical

România a investit cel mai puțin dintre toate statele membre ale Uniunii Europene în sistemul medical și are cea mai mare rata de mortalitate în cazul bolilor tratabile. În ultimii 30 de ani a fost construit un singur spital nou.

Poveștile de groază din spitale sunt nenumărate. Un exemplu șocant este cel al unei femei de 66 de ani care suferea de cancer și hemoragie internă și care a fost incendiată din greșeală în timpul operației. Personalul medical a aruncat o găleată de apa pe ea, pentru a stinge focul. Femeia a murit o săptămână mai târziu.

Într-un alt spital, dezinfectantul a fost diluat cu apa, permitând astfel răspândirea bacteriilor.

România a dispus distanțarea socială imediat după apariția epidemiei de coronavirus pe teritoriul țării, iar la momentul actual are 3100 de cazuri confirmate de infectare și 122 de morți. Peste 850 de cazuri au fost raportate în Suceava, inclusiv 200 de cadre medicale.

Cadrele medicale reprezintă 16% din cazurile de imbolnăvire cu COVID-19 din România

Cadrele medicale reprezintă 16% din cazurile de imbolnăvire cu COVID-19, în comparație cu 10% în China și Italia, și chiar mai mult decât Spania, care are un procent de 15%. În încercarea de a convinge cadrele medicale să trateze în continuare pacienții infectati cu coronavirus, în ciuda riscurilor la care se supun, președintele Klaus Iohannis a cerut marirea salariilor acestora cu 500 de euro pe lună.

”Cadrele noastre medicale reprezintă prima linie de defensivă în lupta cu epidemia. Avem nevoie de mai mult decât cuvinte frumoase”, a declarat președintele.

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, este de acord.

”Rezerva noastră de echipamente a fost 0. Asta este realitatea pe care o cunoșteam și ale carei consecințe le suportăm acum. Suntem cu toții într-o cursă contra-cronometru și ne aflăm în aceeași barcă, chiar dacă suntem năuciți și fragili.”

România încearcă să sporească producția de echipamente de protecție și măști, iar personalul medical de la Suceava va fi testat și complet echipat.

Mircea Dinu Bordiniuc este de părere că o alta problemă cu care cel mai probabil sistemul medical se va confrunta este lipsa de ventilatoare. Momentan există numai 1600.

El se teme că problema de la Suceava se va repeta și în alte spitale din Romania dacă nu se începe urgent testarea cadrelor medicale și ca se pare ca lumea nu intelege gravitatea situației. site news.

Lasă un răspuns