România se apropie de scenariul 4 al epidemiei de COVID-19. Tătaru: Medicii cu coronavirus vor trata pacienții spitalizați

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că pentru scenariul patru al epidemiei de coronavirus COVID-19 se are în vedere ca aceia care sunt afectați să nu meargă în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani, ci să rămână în carantină, propuneri în acest sens fiind făcute către Ministerul de Interne pentru a fi cuprinse într-o viitoare ordonanță militară.

„Avem niște propuneri pe care le-am făcut la colegii noștri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanță militară viitoare să putem cuprinde și acest punct în care să protejăm vârstele extreme și pe cei cu comorbidități”, a afirmat ministrul Tătaru, într-un interviu la Digi24.

El a adăugat că, în scenariul patru, testările vor fi extinse la „tot ce înseamnă personalul medical”.

Tătaru anunță scenariul patru în România

„Avem un scenariu patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituționalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact și simptomatic, pe urmă și celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid (…)”, a precizat ministrul Sănătății.

El a arătat că pentru faza patru a epidemiei vor interveni și cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unități de suport și vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2.000-2.300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus.

„Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri ușoare și medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar și a voluntarilor, iar în spital tratamentul pacienților cu afecțiuni coronavirus manifestări moderat-severe și critice. Cele moderat-severe se vor află în secțiile de boli infecțioase, iar cele critice în secțiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular.

Medicii cu coronavirus vor trata pacienții spitalizați

Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne și va trata pacienții infectați cu coronavirus, care sunt spitalizați. Ne gândim la un scenariu patru în care intervin tocmai aceste unități de suport.

Dacă în acest moment avem o capacitate de 2.000-2.300 de paturi, odată cu intrarea celor 36 de spitale plus specialități tip dializă sau alte patologii, care au infecție coronavirus, vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”, a spus ministrul Tătaru.

Scenariul patru se va aplica de la un număr mai mare de 2.000 de persoane infectate. site news

Lasă un răspuns