România respinge încă o extrădare cerută de Erdogan

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea regimului Erdogan de a-l extrăda in Turcia pe Fatih Gursoy. Acesta este președintele Fundației Lumina Instituții de Invățământ, care re mai mute școli în România.

Instanța nu–i face pe plac lui Erdogan

Gursoy a fost adus marți dimineata in fata instantei, pentru a participa la judecarea extradarii sale, solicitata de Ankara. Regimul Erdogan il acuză pe președintele Fundației Lumina că ar fi atentat la siguranta națională a Turciei și că ar fi colaborat cu Fetullah Gulen. Pe acesta din urma, regimul lui Erdogan îl acuză pentru o presupusă tentativă de lovitură de stat din 2016. Instanta a judecat cererea de extrădare a lui Fatih Gursoy si a respins-o.

Lumina are o rețea solidă de școli în România

În consecință, cetățeanul turc este liber să traiască și să lucreze în Romania pe toata durata dreptului de ședere. Gursoy e in tara noastra din 2011 si are drept de sedere pana in 2022. Fundatia Lumina Institutii de Invatamant – al carui presedinte este Gursoy – are mai multe școli in România. E vorba despre două licee teoretice de informatică, doua școli internationale, plus un centru de educație, o școală de fotbal și un club sportiv.

România respinge în serie extrădările dorite de președintele turc

Zilele trecute, o profesoară de la Liceul Internațional de Informatică a fost ridicata de acasă tot ca urmare a unei cereri de extrădare formulate de autoritatile turce. Curtea de Apel Bucuresti a respins extrădarea profesoarei. În urma cu un an, ziaristul turc Kamil Demirkaya de la Zaman Romania a fost reținut la București, la cererea Ankarei, în scopul extrădarii. Și atnci, instanța a luat o decizie similară.

Fundația Lumina acuză vânătoarea globală începută de Ankara

Într-un comunicat remis presei, Fundația Lumina Instituții de Invățământ susține ca membrii săi sunt vanați de regimul Erdogan. Fundația speră ca autoritățile române nu vor gira astfel de comportamente. „Este încă un abuz al autorităților turce care continuă sa îi vâneze peste tot în lume pe opozanții regimului dictatorial al lui Erdogan. Respingem cu fermitate atitudinea autorităților de la Ankara care au inceput o adevarata vanatoare a reprezentantilor Scolilor Lumina. Activitate noastră este legată doar de educație. Ne exprimăm toată încrederea în instituțiile statului român care respectă drepturile și libertățile cetățenilor”, se arată in comunicatul citat. (site news)

Lasă un răspuns